Alleenbackpacken.nl
Shares

Visum Thailand – Alle belangrijke informatie op een rijtje!

16 Shares
Een visum voor Thailand is noodzakelijk als je voor langer dan 30 dagen naar Thailand toegaat. Ga je korter dan 30 dagen naar Thailand? Dan hoef je geen visum aan te vragen en krijg je een zogeheten visa on arrival. Maar ga je langer dan 30 dagen? Dan kan je in Nederland alvast je visum voor Thailand regelen. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit blogbericht. #visumThailand #visumvoorthailand #Thailand

Een visum voor Thailand is in de meeste gevallen noodzakelijk.

Hoe je een visum voor Thailand kan aanvragen en wat de mogelijkheden zijn om een visum voor Thailand te verlengen als je al in Thailand zit worden besproken in dit artikel.

Wel of geen visum nodig voor Thailand

Een visum voor Thailand heb je als toerist zijnde eigenlijk altijd nodig.

Jouw reisduur bepaalt echter of jij wel of niet van te  voren een visum aan moet vragen in Nederland.

Ga je voor een kortere periode naar Thailand? Dan voldoet vaak een visa on arrival die je bij aankomst in Thailand krijgt.

De verschillende situaties worden hieronder uitgelegd.

Geen visum nodig voor Thailand

Ga je voor minder dan 30 dagen naar Thailand?

Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Je krijgt dan een zogeheten visa on arrival op het vliegveld en hiermee kan je zonder problemen 30 dagen Thailand in.

Wel een visum nodig voor Thailand

Ga je langer dan 30 dagen naar Thailand dan heb je wel een visum nodig en ja, dit is ook als je 31 dagen gaat.

Voor elk verblijf boven de 30 dagen is een visum vereist.

Let op: voor beide gevallen moet jouw Nederlandse (of Belgisch) paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Thailand.

Het visum dat hier voor jouw als backpacker het meest geschikt en van toepassing voor is, is een single entry visum voor toeristen.

Single entry toeristenvisum

Een single entry visum voor toeristen geeft recht op 60 dagen verblijven in Thailand en, je raadt het al, deze is slechts geldig voor een eenmalige binnenkomst.

Mocht je na bijvoorbeeld 45 dagen Thailand verlaten om een paar dagen naar Vietnam te gaan, dan vervallen jouw resterende 15 dagen.

Maximale geldigheid single entry toeristenvisum

Een single entry toeristenvisum is na afgifte 90 dagen geldig.

Je moet dus binnen 90 dagen Thailand op jouw visum betreden om de geldigheid van jouw visum te waarborgen.

Visum aanvragen Thailand

Een visum aanvragen voor Thailand kan op twee plekken in Nederland.

De eerste plek is de Thaise ambassade die te vinden is in Den Haag.

De tweede plek waar dit kan is het Thaise consulaat die te vinden is in Amsterdam.

Contactgegevens Thaise ambassade

Royal Thai Embassy
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag 
Telefoonnummer : 0703450766

Contactgegevens Thaise consulaat

Royal Thai Honorary consulate in Amsterdam
De Lairessestraat 127
1075 HJ Amsterdam
Telefoonnummer: 020-4651532

Openingstijden Thaise ambassade

Een visum aanvragen voor Thailand en het ophalen van je paspoort kan bij de Thaise ambassade in Den Haag op elke werkdag tussen 09:30 en 12:00

Openingstijden Thaise consulaat

Voor het Thaise consulaat in Amsterdam is dit wat anders, hier kan je elke werkdag tussen 10:00 en 14:00 terecht voor het aanvragen van je visum.

Voor het ophalen van je paspoort zijn de openingstijden bij het Thaise consulaat van 14:00 tot 15:00.

*Let er op dat beide locaties, zowel het Thaise consulaat als de Thaise ambassade,  gesloten zijn tijdens Thaise feestdagen

Benodigdheden visum aanvragen Thailand

Voor het aanvragen van een singly entry toeristenvisum voor Thailand heb jij het volgende nodig:

  • Een geldig Paspoort (zoals hierboven beschreven moet deze bij binnenkomst in Thailand nog minstens 6 maanden geldig zijn)
  • Een kopietje van je paspoort
  • Een kopietje van jouw vluchtgegevens
  • Twee dezelfde pasfoto’s die in de afgelopen 6 maanden gemaakt zijn
  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier (te verkrijgen bij het Thaise consulaat of de Thaise ambassade)

Kosten verblijven in Thailand nadat jouw visum verlopen is

Verblijf je in Thailand nadat jouw visum niet meer geldig is dan loop je een serieus risico.

Dit is dom, stom en niet aan te raden, mocht het toch gebeuren raak dan niet in paniek, Je zult de eerste niet zijn die zich met een dag heeft verrekend.

Ook al is langer blijven dan je visum toestaat in Thailand een ‘serieuze overtreding’.

Zou Thailand, Thailand niet zijn als ook hier wat op gevonden is.

Boete te lang in Thailand blijven

Voor elke dag dat je langer verblijft in het koninkrijk Thailand dan dat jouw visum geldig is betaal je een boete van 500 baht.

Tijdens mijn reizen door Thailand ben ik meerdere reizigers tegengekomen die zich een of twee dagen ‘verrekend’ hadden en uiteindelijk met een zure blik op het vliegveld mochten aftikken.

Een dag of een paar dagen zal dus geen grote ramp zijn, maar pas hier toch mee op.

Blijf in de periode dat jouw visum niet meer geldig is uit de handen van de immigratie dienst en de politie.

Er schijnt een wet in Thailand te zijn die bepaald dat op het moment dat een persoon gecontroleerd wordt door een politie agent dit direct gemeld moet worden.

En aangezien er in Thailand een gevangenis straf staat op het te lang in Thailand verblijven zonder geldig visum zou je technisch gezien dus in de gevangenis kunnen komen.

Kans gevangenis Thailand

Waarschijnlijk is de kans nog groter dat je op jouw drie weken durende Thailand trip Malaria, Dengue en een scheurbuik oploopt, maar blijf toch altijd oppassen.

Als je de afleveringen van Locked up Abroad moet geloven staat een gevangenis in Thailand meestal gelijk aan anale verkrachting en Aids.

Dit kunnen we natuurlijk maar beter vermijden.

Pas dus vooral op met politiecontroles in Thailand.

En mocht je toch in een politiecontrole terechtkomen betaal ze dan met een glimlach af en geef onder geen enkele mogelijkheid je paspoort af! Met een briefje van 1000 baht in je handen vergeten ze al gauw dat eigenlijk bij iedereen de paspoorten gecontroleerd moeten worden.

Of nog beter: zorg gewoon dat je jouw zaakjes op orde hebt door jouw visum op tijd te verlengen als deze verlopen is.

Visum in Thailand verlengen

Als je eenmaal in Thailand bent kan je jouw visa nog eenmaal 30 dagen verlengen.

Dit kan voor beide visa’s, een on-arrival visum en voor een singly entry toeristenvisum.

Het verlengen van een visum in Thailand kan bij een van de vele immigratie kantoren die ongeveer in elke stad te vinden zijn.

De kosten hiervoor bedragen ongeveer 1900 baht.

En ook hiervoor dien je een pasfoto mee te nemen samen met een bewijs dat je Thailand weer gaat verlaten.

Plekken waar je jouw visum kan verlengen:

Benodigdheden visum verlengen in Thailand

  • Pasfoto (kan je goedkoop laten maken in Krabi Town, of waar dan ook in Thailand)
  • Departure card, heb je gekregen bij binnenkomst in Thailand.
  • Kopie van de voorkant van jouw paspoort, de kant waar je met jouw foto opstaat,
  • Een kopietje van jouw visum (kopie van de stempel in jouw paspoort)
  • Een kopie van de departure card.
  • Een volledig ingevuld TM.7 formulier, deze krijg je bij het immigratiekantoor zelf en waar vele websites anders beweren is mijn persoonlijke ervaring dat deze door de baliemedewerkster wordt ingevuld en jij verder helemaal niets hoeft te doen.
  • Een geldig adres in Thailand, adres van het hostel waar je op dat moment verblijft was voor mij genoeg.
  • 1900 baht, dit zijn de kosten dat het verlengen van een visum in Thailand kost.

Visum verlengen in Krabi

Zelf heb ik mijn visum met succes verlengd op het Thaise eiland Krabi.

Net iets buiten Krabi town, op ongeveer 30 minuten loopafstand (of 10 minuten met een taxi) bevindt zich naast het politiebureau het immigratiekantoor van Krabi. 

Een afbeelding van de voorkant van het gebouw van het immigratie kantoor in Krabi Thailand

Immigratie kantoor Krabi 

Adres: Sai Thai, Mueang Krabi District, Changwat Krabi 81000
Telefoonnummer: 075 611 097
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van: 08:30-12:00 en 13:00-16:30 

Let op: tussen 12:00 en 13:00 is het immigratiekantoor in Krabi gesloten voor de lunch

Toeristenvisum succesvol verlengd

Het verlengen van mijn toeristenvisum met 30 dagen in Krabi ging soepeler dan verwacht.

Steker nog, het proces ging snel en is vrij eenvoudig.

Bij binnenkomst loop je naar de machine die tegen de balie aanstaat, trek je een nummertje en neem je plaats.

Foto van een ticketmachine in het immigratiekantoor in Krabi

Op het moment dat je aan de beurt ben leg je uit dat je graag 30 dagen langer in Thailand wilt verblijven aangezien iedereen hier zo lief lacht en het klimaat buitengewoon aangenaam is.

De mevrouw achter de balie zal je vragen naar de documenten (zie bovenstaand) die nodig zijn om jouw visum in Thailand te verlengen.

Vervolgens noteer je het adres waar je op dat moment verblijft en krijg je meerdere papieren onder je neus gedrukt waar je even allemaal jouw handtekening onder moet zetten.

Nadat dit gebeurd is word je vriendelijk verzocht plaats te nemen en binnen een korte 30 minuten sta je weer buiten met een verlengd visum.

ED visum voor Thailand aanvragen

Het aanvragen voor een ED (educational) visum voor Thailand gaat net weer wat anders.

Hiervoor moet je het land eerst verlaten alvorens je succesvol jouw ED visum aan kan vragen.

Gelukkig lenen de buurlanden van Thailand zich hier uitstekend voor.

Een populaire plek om een ED visum voor Thailand aan te vragen is Vientiane, Laos. 

Meer informatie over het aanvragen van een ED visum voor Thailand kan je vinden in mijn blogbericht over het aanvragen van een ED visum in Vientiane.

Conclusie Visum Thailand

Een visum voor Thailand aanvragen of verlengen kan wat ingewikkeld zijn, maar helaas is dit nou eenmaal een belangrijk onderdeel van jouw reis naar Thailand.

Gelukkig verloopt het proces vrij eenvoudig.

Met deze informatie bij de hand zal het aanvragen of verlengen van jouw visum zonder problemen moeten verlopen.

Mocht je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebben stel ze dan gerust hieronder in de reactie sectie.

16 Shares

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter

4 Reactie
Rozemarijn zegt 6 juli 2018

He kort vraagje wat betreft visum voor thailand. Ik blijf niet langer dan 30 dagen maar ga wel 2x het land in. Ik vlieg op bangkok (so far so good) en kom ongv 2 maanden later vanuit Cambodja Thailand weer in om te vertrekken vanuit Bangkok. Hoe zit t dan met je toeristenvisum?

Groetjes!

Reageer
    Patrick zegt 6 juli 2018

    Hey Rozemarijn,

    De eerste keer dat jij Bangkok binnenkomt zal je een zogeheten visa on arrival krijgen. Hiermee kan je dan 30 dagen in Thailand rondreizen.

    Het moment dat jij twee maanden later Thailand weer binnenkomt krijg je ook weer zo’n zelfde visa on arrival en deze is ook weer 30 dagen geldig.

    Kortom, je hoeft je nergens druk om te maken.

    Groetjes en fijne reis!

    Patrick

    Reageer
Joost zegt 30 april 2019

Ik ben in Februari met een toeristenvisum naar Thailand geweest (17 dagen). Ergens in Oktober ga ik weer naar Thailand, een paar dagen later naar Cambodja voor een week en vervolgens terug naar Thailand. Mogelijk ga ik ook bij Myanmar nog even de grens over.

In totaal kom ik dus 3 of 4x Thailand binnen. Is dit mogelijk met het normale toeristenvisum?

Reageer
    Patrick zegt 1 mei 2019

    Hi Joost,

    Met een toeristenvisum bedoel je een visa-on arrival neem ik aan?

    In principe zou dit mogelijk moeten zijn, maar hou er alleen rekening mee dat de Thaise immigratie niet dol is op al die stempels in je paspoort.

    2 of 3 keer vinden ze nog wel oké, maar wordt dit vaker dan gaan ze toch wel wat vragen stellen.

    Dit hoeft natuurlijk ook nog steeds geen probleem te zijn, je bent tenslotte gewoon als toerist aan het rondreizen, maar helaas spreek ik uit ervaring als ik zeg dat die gasten weleens lastig kunnen doen.

    Als je na al die stempels nog eens besluit om bijvoorbeeld 3 maanden in Thailand te blijven dan kan dat weleens heel lastig gaan worden.

    Mijn advies zou zijn: Probeer het tot 2 keer te beperken aangezien je al een stempel van februari hebt.

    Dus als je ook nog graag naar Myanmar wilt, zou ik dit vanuit Cambodja doen en niet eerst terug naar Thailand gaan.

    Dan krijg je dus Thailand->Cambodja->Myanmar->Thailand.

    Op deze manier krijg je maar 2 visa on arrival stempels en dat kan een hoop gezeur schelen:-)

    Mocht het echt niet anders kunnen? Dan kan je het wel doen grote kans dat er niet veel aan de hand is, het maakt vervolg tripjes naar Thailand alleen een stuk moeilijker.

    Alvast een fijne reis.

    Groetjes,

    Patrick

    Reageer
Voeg een reactie toe
16 Shares