• U bent hier:
  • Home »
  • Blog »

De edele kunst van not giving a fuck door Mark Manson – Review

De cover van de edele kunst van not giving a fuck.
Uitgeverij:
Bindwijze:
Verschijningsdatum:
In het boek de edele kunst van not giving a fuck bespreekt Mark Manson de tegendraadse aanpak voor een gelukkig bestaan. Hij doet dit op een leuke, humoristische manier met voorbeelden uit zijn eigen leven. Zaken die centraal naar boven komen in het boek zijn: Kies je eigen kernwaarden en kies de daarbij behorende prioriteiten. Waar geef je echt om?
Bestellen via bol.com

De edele kunst van not giving a fuck is de Nederlandse vertaling van The subtle art of not giving a fuck, het inmiddels bekende boek van blogger Mark Manson.

Van het in 2017 uitgekomen boek zijn al heel wat exemplaren verkocht, wat ervoor gezorgd heeft dat het een New York Times bestseller is geworden.

Alhoewel het niet direct een boek was waar mijn interesse naar uitging heb ik het, mede door goede recensies, toch besloten om aan te schaffen.

Het is een boek die je tijdens het lezen op bepaalde momenten een ‘besef momentje’ zal bezorgen en die op een boeiende en leuke manier bepaalde punten aankaart.

Waar gaat de edele kunst van not giving a fuck over?

Volgens de de auteur zelf gaat het boek over een tegendraadse aanpak voor een gelukkig leven.

Maar in werkelijkheid gaat het boek over van alles en nog wat.

Achterkant van het boek de edele kunst van not giving a fuck.

Zaken die zoal aan bod komen zijn:

  • Succes
  • Problemen
  • Jouw kernwaarden (wat is voor jouw belangrijk)
  • Kleine pleziertjes tegenover het grotere geheel
  • Verslavingen
  • Jouw tekortkomingen en falen accepteren en omarmen
  • Het nut van het leven
  • Een gelukkig bestaan
  • De dood

Wel staat in het boek een punt steeds centraal, namelijk: waar geef je echt om?

Het punt waar de edele kunst van not giving a fuck zich onderscheidt in tegenstelling tot andere zelfhulpboeken is het feit dat Mark juist aanspoort om jouw tekortkomingen, angsten en eigen falen onder ogen te zien in plaats van altijd maar positief te denken.

In het kort komt het er op neer dat je moet kiezen welke dingen jij als persoon belangrijk vindt (een fuck om geeft) en welke dingen je niet belangrijk vindt (geen fuck om geeft)

In andere woorden wordt hier dus mee bedoeld:

  • Welke prioriteiten stel je?
  • Wat is voor jou als persoon belangrijk?

Als je jouw focus en energie meer richt op de dingen die er voor jou als mens toe doen, dan zal je op die punten meer voldoening krijgen en meer succes behalen.

Wat is de prijs van het boek en waar kan ik het kopen?

De edele kunst van not giving a fuck is geprijsd op €20,99

Het boek is te koop bij elke goede boekhandel en de meeste webwinkels.

Bestel eenvoudig via bol.com

Over de auteur: Mark Manson

Mark Manson is ondernemer, blogger en voornamelijk bekend van zijn eigen weblog markmanson.net.

Zijn blog trekt inmiddels meer dan 2 miljoen bezoekers per maand.

2.000.000 bezoekers, per maand.

Dat is acht keer zoveel mensen die zo achterlijk zijn om naar een concert van de toppers toe te gaan en twee keer zoveel mensen als er in heel Amsterdam wonen.

Naast al deze bezoekers wordt hij ook geregeld gequote door de CNN, de BBC, Business insider en de Huffington post.

Deze man heeft dus echt wel wat te vertellen en het is absoluut niet de eerste de beste blogger die besluit om een of ander flut boekje te schrijven.

Daarnaast heeft Mark Manson, voordat hij zich settelde in New York, trouwde met zijn vrouw en samen met haar een gezin stichtte, ruim vijf jaar de wereld rondgereisd en als een ware digital nomad geleefd van zijn blog.

Vanzelfsprekend is deze man voor mij dan ook een soort halfgod, omdat hij eigenlijk precies heeft bereikt wat ik ook ooit hoop te bereiken, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij ook een degelijk boek kan schrijven.

Alleen is dat dus wel zo…

Eigen leeservaring de edele kunst van not giving a fuck

Alhoewel ik de bekende blogpost van Mark over geen fuck geven wel al een keer gelezen had, heb ik het boek toch een lange tijd links laten liggen.

Dit had voor mij twee reden:

  • De titel sprak mij totaal niet aan, not giving a fuck? Vaak zijn het juist de zaken als meer compassie en liefdevoller met elkaar omgaan waarvan we een beter mens worden.
  • De tweede reden was dat ik niet geheel overtuigd was van de toegevoegde waarde van het boek. Persoonlijk dacht ik in eerste instantie dat het een verlengd en meer uitgebreide versie van zijn bekende blogpost, die dezelfde titel als het boek draagt, was.

Toch heb ik enorm genoten van het boek en alhoewel deze soms langdradig en niet altijd direct ter zake kwam, moest ik toch enorm lachen om de vaak grappige anekdotes die Mark in zijn boek aanhaalt. 

Daarnaast heb ik op meerdere momenten een ‘besef momentje’ gekregen die mijn leven zeker in de positieve zin gaan beïnvloeden.

Wat heb ik geleerd van het lezen van de edele kunst van not giving a fuck?

Een ieder haalt natuurlijk eigen punten en leermomenten uit het lezen van een dergelijk boek. 

Het belangrijkste dat ik geleerd heb van de edele kunst van not giving a fuck is:

  • Dat ik meer mijn tijd en energie moet stoppen in de dingen die er voor mij toedoen.

Daarnaast moet ik duidelijke grenzen stellen aan de dingen die ik wel en niet prettig vind.

Als persoon heb ik zelf vaak namelijk heel erg de neiging om iedereen te vriend te willen houden en maar door iedereen aardig gevonden wil worden.

Als er een confrontatie dreigt ben ik er geneigd om deze uit de weg te gaan door er maar een grapje van te maken en het op deze manier van de hand te doen.

Maar eigenlijk is het helemaal niet erg om een confrontatie aan te gaan als het iets is dat niet overeenkomt mijn mijn waardes en ik absoluut niet prettig vind.

Dit houdt echt niet opeens in dat ik nu opeens ‘nergens meer een fuck om geef’, maar wel dat ik voor mijzelf prioriteiten en grenzen moet aangeven en niet overal altijd maar JA op moet zeggen om anderen een plezier te doen, omdat ze mij anders misschien wel niet meer aardig vinden.

Het gaat er juist om dat ik een ‘fuck moet geven’ om mijn eigen kernwaarden en mijn eigen gevoelens in plaats van deze maar altijd weg te moffelen om de mensen in mijn directe omgeving een plezier te doen.

Conclusie de edele kunst van not giving a fuck

In het dankwoord geeft Mark zelf aan dat ‘het begin van dit boek een grote klotezooi was’

Als ik eerlijk ben, dan vind ik dat nog steeds zo.

Zonder enige vorm van structuur of inleiding wordt je van het ene onderwerp in het andere gegooid en als je er dan net lekker in zit, wordt er opeens een compleet ander onderwerp aangesneden.

Ondanks dat het een onsamenhangende bende is weet Mark wel de boodschappen over te brengen die hij over wil brengen.

Dit doet hij aan de hand van grappige anekdotes en levenslessen uit zijn eigen leven.

Op eigen wijze neemt hij de lezer steeds weer mee naar een ‘besef momentje’

Misschien had het gehele boek ook in zestig pagina’s minder gekund of is het de Nederlandse vertaling die niet helemaal lekker loopt, waardoor het boek wat stroef weg leest.

Feit blijft dat het een net iets te langdradig boek is, maar dan wel eentje die het absoluut waard is om te lezen. 

Want de punten die in het boek aangekaart worden zijn zeker punten waar ik wat aan gehad heb en of dit dan in 160 pagina’s gebeurd of in 224 pagina’s maakt natuurlijk eigenlijk niet zoveel uit.

3.0Overall Score

De edele kunst van not giving a fuck

Ondanks de wat agressieve titel en het feit dat het boek op sommige momenten erg langdradig is en moeizaam weg leest, bevat de edele kunst van not giving a fuck veel goede punten.

  • Eindcijfer
    3.0

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter