• U bent hier:
 • Home »
 • Blog »

Rijke pa arme pa – Een absoluut top boek over financiën en financiële vrijheid!

Voorkant van het boek rijke pa arme pa.
Uitgeverij:
Bindwijze:
Verschijningsdatum:
Rijke pa arme pa is een financiële bestseller en dat is absoluut terecht! Het boek staat vol met financiële wijsheid en legt stap voor stap uit wat je moet doen om financieel vrij te zijn. Daarnaast ontkracht het enkele bekende ideeën over geld zoals het feit dat jouw huis je grootste investering is en dat je een goede opleiding moet hebben om rijk te worden.

Rijke pa arme pa is de Nederlandse vertaling van de Amerikaanse bestseller Rich dad poor dad door Robert Kiyosaki. Dit boek staat al jaren bekend als een van de top boeken over financiën en het opbouwen van financiële vrijheid.

Vrij recent in 2018 is er een compleet vernieuwde versie van Rijke Pa Arme Pa uitgekomen. Deze versie is aangepast aan onze huidige tijd en bevat maar liefst 351 pagina’s en 9 studiesessies over de stof in het boek.

Na het lezen van dit boek heb ik veel kennis opgedaan over financiën en financiële vrijheid en wat mij betreft is het dan ook een absoluut top boek.

In deze review zal ik vertellen waarom ik dit vindt en wat mijn persoonlijke leeservaring met dit boek was.

>Koop bij bol.com

Waar gaat Rijke pa arme pa over?

Rijke pa arme pa begint op autobiografische wijze en verteld het verhaal van de kleine Robert Kiyosaki die alhoewel hij uit een ‘normaal’ gezin komt, naar een basisschool voor voornamelijk rijke mensen toegaat. Samen met zijn schoolvriend Mike worden ze buitengesloten door de andere kinderen, omdat ze ‘arm’ zijn.

Gefrustreerd, nieuwsgierig en vastbesloten om niet meer geplaagd op school te worden gaan Mike en Robert op zoek naar manieren om geld te verdienen zodat ook zij mee kunnen spelen met de coole kinderen van de klas.

Dit is het startpunt van het boek waarbij de jongens informatie over rijk worden inwinnen bij hun vaders. Al gauw blijkt dat de vader van Robert en de vader van Mike compleet anders over geld, de maatschappij en rijkdom denken.

In het boek verteld Robert dan ook over twee vaders.

Zijn eigen biologische vader die een hoge opleiding genoten heeft en als leraar voor de regering werkt.

En de vader van zijn schoolvriend Mike, die op zijn 13de met school gestopt is en meerdere bedrijven heeft.

Robert zijn eigen vader wordt gezien als de arme pa in het verhaal, omdat hij ondanks zijn goed betaalde regeringsbaan moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen en qua financiële kennis aardig tekort schiet.

De vader van Mike daarentegen heeft meerdere goedlopende bedrijven en zal later bekend worden als een van de rijkste mannen van Hawaï.

Als vanzelfsprekend wordt Mike’s vader dan ook beschouwd als de rijke pa in het verhaal.

De jongens besluiten om in de lering te trekken bij de vader van Mike en aan de hand van simpele anekdotes, eenvoudige tekeningen en voorbeelden van situaties onderwijst Mike’s vader de jongens.

Naarmate het boek vordert wordt de verhaallijn van de kleine Mike en Robert losgelaten en verteld Robert voornamelijk over zijn eigen ervaringen met geld en situaties zoals hij deze soms bij mensen ziet die naar zijn lezingen toekomen. 

Robert probeert de lezer zijn standpunten over geld en kennis over financiën op een eenvoudige manier over te dragen.

Het boek is dus eigenlijk een verzameling van een stuk biografie, een stuk verhaal en een stuk voorbeelden van echte situaties zoals de schrijver deze ziet bij zijn cursisten. 

Wie is Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki is een Amerikaan met Japanse roots die geboren is op Hawaï.

Hij staat bekend als een van de voornaamste figuren als het gaat om financiën en financiële vrijheid.

Robert is gepensioneerd op de leeftijd van 47 en de eerste versie van het boek rijke pa arme pa publiceerde hij in 1997.

In Amerika staat hij ook wel te boek als controversieel en demotiverend, aangezien Robert zich afvraagt wat het nut van het huidige schoolsysteem is als er niets over financiën wordt onderwezen.

Typisch Amerika dus, vergeet niet dat Robert niemand motiveert om hun school te verlaten.

Hij kaart alleen aan dat als je financiële vrijheid wilt, je dit waarschijnlijk niet door vele diploma’s en een goedbetaalde baan gaat vinden.

Tegelijkertijd geeft hij aan dat scholing wel degelijk belangrijk is.

Eigen leeservaring Rijke pa arme pa

Rijke pa Arme Pa is wat mij betreft een absolute topper en heeft mijn ogen dan ook doen openen als het gaat om financiën en financiële vrijheid.

Eigen leeservaring rijke pa arme pa.

Het was een boek die al een langere tijd op mijn lijstje stond, maar waar ik tot voor kort nooit aan toegekomen was.

Als begin twintiger die zichzelf aan het klaarstomen is voor de ‘echte wereld’ is dit boek precies datgene wat ik nodig had om goede verstandige kennis van financiën en geld op te doen.

En geen domme fouten te maken om ervoor te zorgen dat ik uiteindelijk terecht komt in de negatieve spiraal van geld verdienen om mijn hoofd boven water te houden, wat in Amerika ook wel bekendstaat als de ‘ratrace’.

In duidelijke taal wordt verteld wat je moet doen als je rijk wilt worden en wat je vooral niet moet doen om je hele leven financieel in de put te zitten, waarbij je geleefd wordt door jouw baan en werkgever, omdat je de rekeningen moet betalen.

Financiële vrijheid staat centraal in het boek en Robert hamert constant op het belang van geld voor jou te laten werken en niet andersom, passief inkomen dus. 

Daarnaast ontkracht hij enkele voor ons belangrijke zaken zoals pensioenregelingen, belastingen en de rol van de overheid om voor zijn mensen te zorgen.

Met 100% zekerheid kan ik zeggen dat dit boek mijn kijk op de maatschappij, belastingen, pensioenen en geld in het algemeen compleet veranderd heeft

>Koop bij bol.com

Hoe duur is het boek en waar kan ik het kopen?

Het boek is geprijsd op €30,- wat voor een boek aan de vrij hoge kant is, maar daarvoor krijg je dan ook een boek met maar liefst 351 pagina’s terug. 

Zelf was de verkoopprijs voor mij eerst een obstakel, maar nadat ik tijdens een avond stappen bij de rekening van €46,95 luidkeels: maak er maar €55,- van schreeuwde.

Besloot ik op de weg terug naar huis dat ik als straf voor het weggooien van mijn geld tenminste een tegenprestatie moest doen. 

Een goed boek lezen vond ik wel een goede tegenprestatie en op het moment van bestellen kon ik niets ironischer verzinnen dan een ‘duur boek’ aanschaffen terwijl ik de avond ervoor bijna het twee dubbele aan vergif in mijn keel gegoten had.

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf beslissen waar hij zijn geld aan uit wilt geven en wat hij ziet als duur of goedkoop, maar voor een boek met 9 studiesessies en maar liefst 351 pagina’s vind ik 30 euro niet heel erg duur. 

Het boek rijke pa arme pa kan zoals eigenlijk ieder boek tegenwoordig via bol.com aangeschaft worden.

>Koop bij bol.com

Voor wie is dit boek bedoeld?

Als begin twintiger ben ik ongelofelijk onder de indruk van dit boek, maar ik kan heel goed begrijpen dat als je wat ouder bent en al enkele boeken over dit onderwerp gelezen hebt, het niet het boek is dat opeens jouw ogen gaat openen. 

Desalniettemin bevat het boek alle kennis die je in huis moet hebben om financiële vrijheid te bereiken. 

Achterkant van het boek rijke pa arme pa.

De ideeën en opvattingen van Robert worden op een kinderlijke eenvoudige manier aangeleerd en meerdere malen wordt aangekaart dat je eigenlijk alles wat je weet over financiën zou moeten vergeten en je door middel van dit boek opnieuw aan zou moeten leren.

Naast iedere beginner is dit boek dan ook zeker aan te raden voor iemand die al enige kennis over financiën en het vergaren van geld heeft.

Begin je net als mij echt helemaal op punt 0 en sta je qua leeftijd aan het begin van jouw ‘echte leven’ dan moet je niet meer langer nadenken, maar het boek gewoon direct aanschaffen.

Je zult er je verdere leven plezier van hebben.

>Koop bij bol.com

Wat heb ik geleerd van Rijke pa arme pa?

Enkele van de zaken die ik geleerd heb van dit boek zijn:

 • Jouw huis behoort niet tot activa, maar tot passiva het is geen investering, maar een hele grote kostenpost
 • Als je een bedrijf start en er zelf aanwezig moet zijn is het geen bedrijf, maar gewoon je werk
 • Rijk zijn wilt niet zeggen dat je niet in de financiële problemen komt. Leer met geld omgaan en je zult nooit meer financiële problemen hebben.
 • Het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt.
 • Zorg voor activa in plaats van passiva 
 • Een onderneming is een rechtsvorm die jou als eigenaar beschermt en daarnaast ongelofelijk veel belastingvoordeel oplevert.
 • De middenklasse zijn degene die echt belasting betalen, de meeste rijken betalen namelijk helemaal geen belasting.
 • Iemand die werkt betaalt eerst belasting en koopt met wat hij overhoudt de spullen die hij graag wilt hebben.
 • Iemand die een eigen onderneming heeft koopt eerst de spullen die hij wilt en zijn onderneming ten goede komen. Over het bedrag dat overblijft betaald hij pas belasting.
 • Iedereen kan een geldstroom generen die voor vrijheid en onbezorgdheid zorgt. Sterker nog het is kinderlijk eenvoudig.

Conclusie rijke pa arme pa

Het eindcijfer van 4 sterren is gebaseerd op het feit dat dit boek echt mijn ogen geopend heeft, mijn kijk op geld en de maatschappij compleet veranderd heeft en dit alles doet aan de hand van een duidelijke structuur, eenvoudige plaatjes en een heel fijn lettertype die gemakkelijk weg leest.

Daarnaast moet ik een ongelofelijke pluim geven aan de uitgever, succesboeken.nl die de Nederlandse vertaling verzorgd heeft.

De mensen die mij kennen en meerdere van mijn boekreviews hebben gelezen weten dat ik het liefst geen Engelstalige boeken lees, maar tegelijkertijd altijd wat te zeuren heb over de Engelse vertalingen van boeken.

Bij Rijke Pa Arme pa had ik dit totaal niet en in alle eerlijkheid kan ik zeggen dat de Nederlandse vertaling door Luuk Zandstra nagenoeg perfect is. 

Dit is iets dat je niet vaak ziet en dit draagt dan ook bij aan het hoge aantal sterren dat dit boek van mij krijgt.

Al met al is rijke pa arme pa een boek die bomvol financiële kennis staat en precies uitlegt wat je moet doen als je financieel vrij wilt zijn. Er wordt niet zozeer verteld hoe je rijk moet worden, maar er wordt op duidelijke en eenvoudige manier uitgelegd hoe je met geld om moet gaan zodat geld voor jou werkt en niet andersom.

Er wordt uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat er geld binnenkomt als jij naar de toneeluitvoering van je dochtertje aan het kijken bent, onder een palmboom ligt of aan het sporten ben op een woensdagmiddag.

Aangezien je niet meer voor een baas hoeft te werken omdat er toch elk moment van de dag weer passief inkomen binnenkomt, waar jij niet fysiek voor aanwezig hoeft te zijn.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter

2 Reactie
Erik Houweling zegt 16 juli 2020

Interessant. Alleen de taalfout in de ondertitel fundeert het vertrouwen niet erg: ‘dat’ is hier onjuist, het moet ‘wat’ zijn.

Reageer
  Patrick zegt 19 juli 2020

  Was mij niet eens opgevallen, maar ben zelf ook geen expert in Nederlands;-)

  Reageer
Voeg een reactie toe