Alleenbackpacken.nl
Shares

Alleen reizen? Ontdek alles wat je moet weten om alleen op reis te gaan!

Alleen reizen is iets angstig, maar tegelijkertijd prachtig.

Alleen reizen is jezelf volledig open gooien, jezelf ontdekken en dingen over jezelf te weten komen waarvan jij niet wist dat die bestaan.

Waar dit artikel over gaat:

Alleen op reis gewoon gaan

Alleen reizen is in het begin spannend, maar het is iets dat absoluut iedereen kan.

Ook jij kan de stap nemen en alleen op reis gaan.

Het belangrijkste als je alleen gaat backpacken is de mindset. Laat je door niemand van jou idee of plan afbrengen.

Er zullen heel veel mensen zijn die het er niet mee eens zullen zijn, bezorgd zullen zijn of zichzelf iets als alleen op reis gaan simpelweg niet in kunnen beelden.

Dit is helemaal niet erg en iedereen heeft natuurlijk recht op zijn of haar mening, maar laat je niet gek maken door anderen.

Een goede voorbereiding als je alleen op reis gaat is essentieel, maar overdrijf het niet.

Bovendien is het aller belangrijkste om het gewoon te doen!

Een vrouwelijke reiziger die zittend uitkijkend op een prachtige berguitzicht. Dit plaatje staat voor vrijheid en de mogelijkheden die wij als mens hebben

Tips voor het alleen backpacken

Alleen op reis gaan is volkomen veilig, maar je moet natuurlijk wel ten allen tijde je gezonde verstand blijven gebruiken.

Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf hoe gek je het maakt en dus bepaal je ook zelf hoe veilig jou reis alleen is.

Hieronder staan in ieder geval een paar tips om jouw reis alleen tot een succes te maken.

Ga je als vrouw alleen op reis? Dan zijn vooral punten twee en acht belangrijk.

 1. Slaap in een hostel. Zo ontmoet je eenvoudig andere reizigers. En er is een grote kans dat ook zij die ene prachtige tempel of spectaculaire waterval willen zien. Mooi moment dus om nieuwe vrienden te maken en samen op stap te gaan.
 2.  Boek een privé kamer! Moe? Geen zin in andere mensen of gewoon even relaxen? De meeste guesthouses, hotels en hostels hebben ook de optie tot het boeken van een privé kamer. Zeker als vrouw kan het fijn zijn om je af en toe even terug te trekken in je eigen wereldje.
 3.  Berg je spullen goed op. De meeste accommodaties hebben ruimte om je spulletjes veilig op te bergen. Voorkom verassingen en neem in ieder geval ook zelf een slotje mee.
 4.  Geef nooit je paspoort af als alleen reiziger. Dit is je aller belangrijkste bezit en moet je nooit afgeven. Zelfs bij dingen als het huren van een scooter in Thailand moet je je paspoort nooit afgeven, geef desnoods een kopie of laat men er een foto van maken.
 5.  Overweeg een mobiel abonnement. In bijna alle landen ter wereld is er wel de optie om een prepaid simkaart aan te schaffen, maak hier dan ook gebruik van. Hiermee zorg je er in ieder geval voor dat je altijd bereikbaar bent.
 6.  Neem niet teveel geld in een keer op. Geld dat je hebt kan je kwijtraken, zo simpel is het. Bij een pin transactie betaal je altijd kosten voor geld opnemen vanuit het buitenland dus je wilt ook weer niet te weinig geld opnemen. Voor geld opnemen in het buitenland is het gebruikelijk om omgerekend een bedrag van ongeveer 250 euro op te nemen. Dit is vaak genoeg om de transactie kosten eruit te halen en tegelijkertijd te weinig om je echt zorgen te maken over je geld.
 7.  Laat waardevolle spullen achter in de hotel kamer. Spreekt voor zich lijkt mij. Neem alleen benodigdheden zoals contant geld mee en laat de rest veilig achter in de kluis in je hotel of hostel.
 8.  Let op met drank. Een beetje alcohol kan de ervaring en het plezier vergoten, maar maak het niet te gek. Je bent tenslotte wel nog altijd alleen op reis. Zeker als een vrouw die alleen gaat reizen is dit iets om rekening mee te houden. Ben je onder vrienden die je al een tijdje kent en die je kan vertrouwen? Dan kan je jezelf natuurlijk wat meer laten gaan, maar vergeet niet dat je nog altijd zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid.
 9.  Sla je reis documenten digitaal op. Maak foto’s van al jouw reisdocumenten en mail ze naar jezelf door of zet ze op de cloud. Zo heb je altijd een kopie bij de hand.
 10.  Hou het thuis front af en toe op de hoogte. Je ouders zullen zeker in de eerste week dat je weg bent dood ongerust zijn! Hou ze af en toe is op te hoogte om te laten weten dat alles nog goed met je gaat. 
 11. Kijk uit met oplichting  Zeker in Azië zal je de eerste week doelwit zijn voor redelijk wat taxi en tuk-tuk chauffeurs. Deze gasten zien aan alles dat je voor het eerst alleen in het buitenland bent. En willen je nieuw verkregen valuta maar al te graag heel snel uit je portemonnee toveren. Let hier dan ook mee op! Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook zo. Uiteindelijk leer je hier alleen maar van en buiten je welverdiende geld willen ze eigenlijk verder niks van je en zal er ook niks gebeuren, maar irritant is het wel.
 12.  Maar bovenal: Geniet!

Voordelen alleen reizen

Alleen reizen heeft ongekend veel voordelen.

Hieronder zal ik er een paar beschrijven, maar het is natuurlijk veel mooier om zelf achter de voordelen van het alleen reizen te komen door het simpelweg zelf te doen.

 1. Je hoeft met niemand rekening te houden.
 2. Jij beslist wat jij wilt zien en maakt op basis daarvan je eigen reis planning.
 3. Door bepaalde situaties en uitdagingen kom je je ware zelf tegen. Hierdoor ontdek je dingen over jezelf die je van te voren nog niet wist.
 4. Door het alleen reizen word je veel sterker als persoon. Je moet alles zelf regelen en er is niemand om op terug te vallen. Hallo verantwoordelijkheid!
 5. Door het alleen reizen zul je hoe stom het ook klinkt soms behoefte hebben aan gezelschap tijdens het reizen. Hiervoor zal je jezelf wel helemaal bloot moeten geven en open moeten stellen om via deze manier nieuwe vrienden te maken. In plaats van terug te vallen op je reismaatje moet je er nu vol voor gaan en jezelf voor stellen aan vreemde mensen en vragen of je misschien mee mag… Beangstigend, maar je zult zien dat iedereen openstaat voor contact en achteraf blijken sommige van deze reisgenoten vrienden voor het leven.
 6. Je zult jezelf als persoon meer gaan waarderen en meer quality tijd met jezelf kunnen doorbrengen.
 7. Je zult vrijheid hebben, je kan doen wat je wilt, wanneer je dit wilt!

Alleen op reis door Thailand

Thailand wordt vaak gezien als het ultieme beginnersland voor de alleen reiziger.

Ook zelf ben ik de eerste keer dat ik alleen op reis ging door Thailand rondgetrokken.

Thailand is een land met mooie stranden, een lekkere temperatuur, vriendelijke mensen en prachtige natuur.

Buiten dat is Thailand erg op toeristen gericht wat ervoor zorgt dat Thailand de ideale bestemming is voor alleen reizigers.

Afbeelding van een reiziger die bij het Yun Lai viewpoint in Pai staat

Een foto van mij alleen op reis in Pai, Thailand.

Alleen reizen door Thailand hoe te beginnen

Als je besluit om alleen op reis te gaan door Thailand moeten er natuurlijk wel nog wat zaken geregeld worden. Serieus als je bent heb je natuurlijk allang rekening gehouden met dingen als:

Ook heb je:

Alleen reizen door Thailand en veiligheid

Natuurlijk brengt alleen reizen meer risico’s met zich mee, je bent tenslotte alleen.

Hierdoor zal je makkelijker een doelwit zijn voor mogelijke dieven of oplichters, maar gelukkig is dit in Thailand eigenlijk helemaal niet van toepassing.

Natuurlijk moet je altijd je gezonde verstand gebruiken en goed op blijven letten, maar Thailand is een van de veiligste landen om alleen door rond te reizen.

Het feit dat de meeste inwoners van Thailand boeddhistisch zijn draagt hier alleen maar aan bij.

Thailand en het boeddhisme

Zoals wellicht al bij je bekend is, is Thailand voor een groot gedeelte een boeddhistisch land. Dit houdt in dat de meeste mensen heel vrijgevig en vriendelijk zijn.

Daarnaast zal de Thai zelf, ook al begrijpt hij je niet altijd, er in de meeste gevallen alles aan doen om jou te helpen.

Op deze manier zorgen zij ervoor dat jij als toerist een prachtige reis ervaring krijgt.

Een tempel in de bergen rondom de thaise stad Chaing Mai

Persoonlijke ervaring

Tijdens mijn gehele reis is het ergste wat mij overkomen is een oplichting in de eerste week. Ook dit viel relatief mee, ik had alleen opeens wat baht minder in mijn portemonnee zitten.

Verder heb ik me tijdens mijn rondreis alleen door Thailand eigenlijk altijd veilig gevoeld.

Er is geen moment geweest dat ik me onbehaaglijk, angstig of bedreigd heb gevoeld.

Thailand is voor een groot gedeelte afhankelijk van toerisme wat zich weer uit in het feit dat ze gewend zijn aan toeristen. Dit resulteert weer in een open houding en vriendelijkheid tegen toeristen.

Conclusie alleen reizen

Alleen reizen is in het begin spannend en vereist wat reisvoorbereiding, maar als je jouw eigen gezonde verstand gebruikt en de tips toepast die in dit artikel staan dan zal er niet snel iets met je gebeuren.

Thailand is een uitstekende bestemming als je de eerste keer alleen gaat reizen, maar eigenlijk is alleen reizen iets dat overal ter wereld gewoon kan.

Ga je als vrouw alleen op reis? Pas dan wat meer op, maar ook als vrouw zal je er al gauw achter komen dat op reis iedereen elkaar probeert te helpen en zaken als diefstal en mishandeling eigenlijk nooit voorkomen.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter