Alleenbackpacken.nl
Shares

Waar in China eten ze hond? Alles uitgelegd over China en honden!

Begin je over de Chinese eetgewoonten, dan kom je snel uit op honden. Want veel Europeanen hebben het idee dat een groot deel van de Chinese bevolking hond eet. Onze beste vriend hier staat in China op het menu. Of niet? In hoeverre eet de Chinese bevolking echt hond en komt dit veel voor?

Er bestaan veel misconcepties over deze Chinese delicatesse. In veel Aziatische landen komt het eten van hond weliswaar voor, maar dan wel met een andere invulling dan velen denken. Niet alle Chinezen eten namelijk hond en het is al helemaal niet makkelijk verkrijgbaar.

Daarom is het verstandig eens goed te duiken in dit verhaal om een beeld te scheppen over de Chinees en de hond. Welke feiten zijn er over het eten van honden bekend? Waarom eten Chinezen eigenlijk hond? Dit en meer wordt hieronder besproken!

Waar dit artikel over gaat:

Waar is het eten van hondenvlees ontstaan?

We moeten duizenden jaren teruggaan om de geschiedenis van hondenvlees in China te begrijpen. In ongeveer 1700 v.c. kwam het eten van hondenvlees volgens diverse literatuur als eerst voor. Het diepe noorden van China dat bijzonder gelovig was hield honden hoofdzakelijk als bewakers van de ziel en de boerderijen. Daarbij kwam dat de honden ook als jachthonden werden ingezet voor het verkrijgen van voedsel.

Chinese Chongqing honden

Honden die niet meer in staat waren om voldoende voedsel bij elkaar te jagen, werden zelf opgegeten. Het eten was destijds schaars en veel keuze hadden de Chinezen niet.

Dat is niet alles, want veel Chinezen zagen de hond ook als een goddelijk dier. Ze brachten honden daarom regelmatig als offer om de goden tevreden te stellen. Het was een van de meest waardevolle offers die de Chinezen konden brengen. Een geofferde hond was namelijk een offer dat niet meer als avondeten gebruikt kon worden.

Naarmate de jaren vorderen, kwam steeds meer (samen met de opkomst van het boeddhisme) het idee naar voren dat het doden van honden niet bij het geloof past. Het doden van een hond zorgt namelijk voor slechte karma, aldus de boeddhistische Chinezen. Toch werden al die jaren nog altijd honden gegeten. Het zou volgens de Chinese geneeskunde een van de manieren zijn om de lichaam gezond te houden tijdens de frisse wintermaanden.

De opkomst van Mao Zedong heeft ook geen positieve invloed gehad op het tegengaan van het doden van honden. Tijdens zijn regeerperiode werd het verboden om de hond als gezelschapsdier te houden. Het gevolg hiervan was dat tijdens de hongersnood nog meer honden werden gedood. Alles wat de Chinezen konden vinden, of het nu een kat, hert of een hond was, werd opgegeten in deze tijd.

Toen de jaren negentig aanbraken kwamen honden pas voor het eerst weer terug als gezelschapsdier. Dit zorgde ervoor dat binnen enkele jaren de consumptie van hondenvlees extreem terugliep.

Chinees meisje met hond

Waarom eten Chinezen nog altijd honden?

De tijden dat Chinezen hondenvlees aten omdat er geen ander eten beschikbaar was, zijn al decennia voorbij. Toch zijn er nog veel Chinezen die hondenvlees eten. Dit heeft onder andere te maken met de herinnering die sommige Chinezen aan het vlees hebben. De donkere tijden waar de voorouders doorheen zijn gegaan heeft een nostalgisch imago aan het eten van hondenvlees gegeven. Door hondenvlees te eten, kunnen Chinezen als het ware terug naar de tijden waarin ze zijn opgegroeid. Want een pure delicatesse kan het taaie vlees door velen niet genoemd worden.

Een hondenvleesfestival? Het bestaat echt

Maar niet iedere Chinees was blij met deze verandering. Hondenvlees werd namelijk door velen gezien als delicatesse, mede doordat er juist op neer werd gekeken. In 2010 werd voor het eerst het beruchte hondenvleesfestival in Yulin gehouden. Dit festival is de nachtmerrie van iedere hondenliefhebber.

Alhoewel volgens diverse verhalen een klein aantal mensen daadwerkelijk op dit festival afkomt, sterven er honderden honden om als eten verkocht te worden. Hierdoor is er ieder jaar veel tegenstand, waardoor steeds meer geluiden gaan dat dergelijke festivals verboden moeten worden. Tot op heden is hier nog weinig van gekomen en zegt de lokale overheid vooral dat zij niets van het festival afweten.

Een van de voorbeelden van de tegenstand uit de grote steden is die van een Chinese leraar. Afgelopen jaar bood hij namelijk maar liefst 15.000 CNY aan om bijna 400 honden van de dood te redden. Hij staat niet alleen, want meerdere beroemdheden hebben de Chinese overheid aangesproken op het hondenfestival.

Wat vinden Chinezen eigenlijk zelf van het eten van honden?

De Chinese organisatie voor de Welvaart van Honden voert ieder jaar onderzoek naar de mening van Chinezen over het eten van honden. Ook wordt hier gevraagd wat Chinezen vinden van de zogeheten hondenvleesfestivals.

Gelukkig geven steeds meer Chinezen aan dat zij het eten van honden streng afkeuren. Maar liefst 60 procent van de Chinezen is van mening dat dit een slecht beeld van de Chinese cultuur geeft en ziet dergelijke hondenvleesfestivals liever verdwijnen. Ook is er een groeiende groep Chinezen dat compleet het eten van hondenvlees zou willen laten verbieden.

Chinese vrouw duimen naar beneden

Interessant is dat de grootste groep tegenstanders van hondenvlees jongeren zijn. Bijna 90 procent van de jongeren geeft aan dat de consumptie van hondenvlees verboden zou moeten worden. Een mogelijk verbod op het eten van hondenvlees zou dan ook de komende jaren uit het niets kunnen verschijnen.

Buiten China is de mening over het eten van hondenvlees duidelijk. Er zijn, met uitzondering van enkele Aziatische landen, nauwelijks bevolkingsgroepen die het eten van hondenvlees goedkeurt. Velen zijn net als de Chinese jongeren voor een totaalverbod op de consumptie van hondenvlees.

Waar eten ze nog meer hondenvlees?

China is niet het enige land waar hondenvlees wordt gegeten. Zoals je al kon lezen zijn het hoofdzakelijk Aziatische landen waar de hond als eten wordt gezien. Onder andere de Filipijnen, Myanmar, Indonesië en Vietnam kunnen tot deze landen worden gerekend.

Net als in China is het originele argument om hondenvlees te eten – namelijk om de voedseltekorten te compenseren – al decennia niet meer relevant. Toch blijft deze gewoonte in deze landen bestaan en lijkt er vooral de laatste tien jaar geen daling van de hondenvleesconsumptie te zijn.

Niet in ieder land wordt hondenvlees echter op dezelfde manier gegeten. In Korea wordt hondenvlees namelijk verwerkt in de soep terwijl in andere landen hondenvlees als simpel gerecht met wat groente wordt geserveerd.

Hoeveel hond wordt er nu echt in China gegeten?

Om terug te komen op de perceptie van China als land waar veel hond wordt gegeten, is het raadzaam om terug te gaan naar de data. Want hoeveel hond wordt er nu echt in China gegeten?

Zwarte hond op straat in China

Het is ten eerste belangrijk om te beseffen dat de consumptie van hondenvlees vooral voorkomt in armere gebieden buiten de grote steden. Het is nog altijd mogelijk om in de grote steden hondenvlees te kopen, dit wordt alleen door velen als ongepast gezien. Op het platteland kunnen hondenbezitters zonder enige kennis van buitenstaanders hun gang gaan, waardoor veel data over deze gebieden ontbreekt.

Experts zijn het er echter over eens dat het totale aantal Chinezen dat hondenvlees eet zeer laag is en nog altijd afneemt. Doordat er nauwelijks jongeren in deze doelgroep bijkomen, is dan ook de verwachting dat dit blijft dalen. Een precies nummer is niet te verbinden aan het aantal Chinezen dat per jaar hondenvlees eet. De meeste experts hebben het over een procent dat met bewoners van het platteland tot een procent of drie kan oplopen.

Waar in China eten ze dan op dit moment nog wel hond?

De provincie Guangxi is de provincie waar veruit het meeste hond wordt gegeten. Het is dan ook geen verrassing dat dit de provincie is waar het beruchte hondenvleesfestival wordt gehouden. Dat echter juist dit gebied hier het meest bekend om staat is historisch gezien opmerkelijk. De consumptie van hondenvlees begon namelijk eeuwen geleden in het Noorden waar het juist zo goed als verdwenen is.

De huidige ligging staat echter wel in verband met de consumptie in de aangrenzende Aziatische landen met in het bijzonder Vietnam. In het Vietnamese Hanoi, dat op slechts enkele uren rijden van de provincie Guangxi licht, komt de consumptie van hondenvlees ook veelvuldig voor. De Chinese cultuur heeft de laatste twee eeuwen zijn stempel op dit gebied kunnen drukken wat ook veel van de Chinese eetgewoonten heeft weten over te brengen.

De toekomst van hondenvlees in de wereld

Zoals je hebt kunnen merken wordt er door een groot deel van de wereld neergekeken op het eten van hondenvlees. Met uitzondering van een klein aantal bevolkingsgroepen wordt dit sterk afgekeurd. En met de afname van de consumptie in China lijkt de wereldwijde consumptie ook af te nemen.

Bruine hond in Chinees dorpje

In diverse andere Aziatische landen (bijvoorbeeld Indonesië en Vietnam) neemt deze consumptie echter nog altijd niet af. Organisaties voor de welzijn van dieren, zoals de PETA, voeren daarom actief campagne tegen landen die de consumptie van hondenvlees goedkeuren.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter