Alleenbackpacken.nl
Shares

Waar staat China bekend om?

China is een van de grootste en meest mysterieuze landen van de wereld. Het land dat een zeer lange en rijke geschiedenis heeft, is ondertussen het huis van meer dan 1,4 miljard Chinezen. Hierdoor is China het grootste land van de wereld. Doordat het land verder aan maar liefst 15 landen grenst, heeft het een enorme invloed op de omliggende landen. In het land kan je verschillende klimaten tegenkomen, wat ook betekent dat je in het ene deel aan het strand kunnen liggen en het andere deel door de bergen kunt lopen.

Maar waar staat China eigenlijk bekend om? Er is geen plek op de wereld waar men niet van China heeft gehoord. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste kenmerken van dit mysterieuze land!

Waar dit artikel over gaat:

In China is het vies

Zelfs als je er nog nooit bent geweest heb je waarschijnlijk vaker gehoord dat China niet het schoonste land van de aardbol is. In tegenstelling tot buurland Japan is China op veel plekken niet fris.

Ten eerste komt dit door de extreme luchtvervuiling. Deze luchtvervuiling is het gevolg van de Chinese economie die de laatste 30 jaar overuren maakt. Door meer en sneller te produceren heeft China de afgelopen jaren zoveel uitlaatgassen uitgestoten dat er in verschillende steden een dikke smog hangt.

Doordat veel grote steden omringt zijn met bergen kan de smog niet op natuurlijke wijze wegtrekken. De veelal kenmerkende mondkapjes zijn daardoor niet in het straatbeeld van steden als Shanghai en Peking weg te denken.

Maar ook de toiletten zijn in China niet om over naar huis te schrijven. Toiletten worden minder vaak schoongemaakt en je kunt niet van wc-papier gebruik maken. Daarnaast zijn het ook in de meeste gevallen nog steeds hurktoiletten.

Hurktoilet in China

Het is een Chinese gewoonte om na een toiletbezoek een ingebouwde bidet te gebruiken om het achterwerk schoon te maken. Kan jij het je voorstellen?

Eén kind per koppel

In tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, mogen Chinezen ondertussen wel meer dan één kind hebben. Lange tijd was het echter verbodenom meer dan één kind te hebben. Als jij je niet aan deze wet hield en dus meerdere kinderen kreeg, kon je hoge straffen krijgen.

Bij deze wetgeving kwamen echter behoorlijke nadelen kijken. Zo wilden ouders absoluut geen dochter krijgen omdat een dochter niet in staat zou zijn om het gezin te voorzien van geld en eten. Daarom werden meisjes behoorlijk vaak ter adoptie gesteld of vermoord. Hoe gruwelijk dit ook klinkt: het was jarenlang de realiteit voor veel Chinese meisjes.

Cultuur met veel feesten

De Chinese cultuur zit boordevol mythische figuren waar veel jaarlijkse feesten aan verbonden zijn. In de eeuwenoude Chinese cultuur is het Chinees nieuwjaar een van de belangrijkste feestdagen. Dit is ieder jaar tussen eind januari en half februari op de dag van de tweede nieuwe maand. Net als in Nederland vieren de Chinezen het Nieuwjaar met vuurwerk en eten.

De bekende Chinese mythische figuren, zoals de draak, zijn tijdens het Nieuwjaar veelvuldig te zien. Als symbool van geluk is dit een van de figuren waar Chinezen veel waarde aan hechten.

Een ander populair Chinees feest is het maanfeest. Dit feest wordt op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese maankalender gevierd.

Chinees maanfeest

Net als het Chinees Nieuwjaar wordt deze dag ieder jaar op een andere dag gevierd. Een volgende overeenkomst met het Chinees Nieuwjaar is het vele eten. De Chinezen eten de buik namelijk meer dan rond op het Maanfeest.

Het populairst tijdens deze dag is de wereldberoemde maancake. Deze cake is te herleiden naar de tijd van Genghis Khan waar hij door velen gevreesd werd. De maancakes werden destijds van een boodschap voorzien om strijders te instrueren Genghis Khan te verslaan.

Het bijgeloof van de Chinees

Als er iets is dat je echt over de gewoontes van de Chinees moet weten, is het wel het typische bijgeloof. In China is iedereen helemaal in de ban van getallen, kleuren en figuren. Zien ze de kleur rood, dan weten ze dat er geluk op komst is. Waag je het echter om de naam van iemand in het rood te schrijven? Dan wens je ze ongeluk toe en zal de eigenaar van de naam niet al te gelukkig met je zijn.

Getallen doen Chinezen echter nog meer. Het getal 4 staat namelijk voor de dood. Noem je dit getal in gesprek met anderen of komt een Chinees het willekeurig tegen? Dan zijn ze er zeker van dat er een overlijden op komst is.

Het getal 8? Daar houden de Chinezen wel van. Ze geloven oprecht dat alles wat met het getal 8 te maken heeft ze geluk kan brengen. Komt het getal 8 in combinatie met een draak in beeld? Dan rekent de gemiddelde Chinees zich rijk, want ook de draak staat voor geluk.

Daar stopt het niet, want veel dagelijkse gewoontes vormen zich ook weer om in bijgeloof. Het laten vallen van eetstokjes? Dat betekent dat er binnenkort iemand zal overlijden.

Durf jij het om jouw eetstokjes recht in een bowl te zetten? Dan wens jij een ander aan de tafel de dood toe. Maar dan wel een hele interessante, want het eten van organen van dieren geeft jou de eigenschappen van het dier.

Klaar met eten in China

Leg altijd je eetstokjes schuin neer als je klaar bent met eten in China, zo voorkom je dat ze per ongeluk van de tafel afvallen.

En dan nog de wijze waarop in bed wordt gestapt. Met het verkeerde been in bed stappen betekent namelijk een jaar vol ongeluk. Je moet als Chinees kortom goed op je stappen letten..

Chinezen fietsen steeds vaker

Veel van de gebruikelijke Chinese gewoonten zijn de afgelopen jaren aan het veranderen. Nog altijd drinken Chinezen bijvoorbeeld veel thee. Volgens de meeste experts komt thee namelijk zelfs uit China doordat de Chinese Keizer Nung ooit enkele theebladeren in heet water liet vallen. Hij vond dat zo lekker dat hij besloot dit aan het volk te geven.

Een gewoonte die steeds minder voorkomt is het lopen van lange afstanden. De Chinees heeft eeuwenlang enorme afstanden tussen steden gelopen. Dertig jaar geleden werd dit grotendeels door de auto gedaan en vooral binnen de grote steden werd de auto enorm populair. Doordat ondertussen de steden zo vol met autos zitten is ook hier verandering in gekomen. De oplossing is wel heel Nederlands: namelijk de fiets!

Aziatische jongen repareert fiets

Chinezen fietsen meer dan ooit en je komt in de grote steden dan ook miljoenen fietsen tegen.

Een Chinees begroeten

Doordat veel van de gewoonten van de Chinezen zo uniek zijn, hebben buitenstaanders veel moeite om hier correct mee om te gaan. We vinden het lastig om met Chinezen te communiceren en elkaar te begrijpen.

Als je in China in contact komt met een Chinees is het eerste wat meestal opvalt de wat kille reactie van de Chinees. Er wordt veelal niet gevraagd hoe het gaat. De Chinees reageert juist praktisch en vraagt hoe je geholpen kan worden. Bijvoorbeeld door te vragen of je wat wilt eten of waar je naar toe wilt.

Het begroeten van een Chinees verschilt sterk per leeftijd. Hoe ouder de Chinees is, hoe meer respect je dient te tonen. Beleefdheid voor ouderen staat in China centraal en dat dienen buitenstaanders dan ook na te leven.  

Chinezen hebben een wat unieke opvatting over persoonlijke ruimte

Je hebt misschien al eens eerder gemerkt dat Chinezen zonder enig ongemak heel dichtbij anderen kunnen komen. In Nederland vinden we het normaal om in een rij te staan zonder dat we tegen elkaar aan staan. Gemiddeld gezien houden we altijd wel een centimeter of 50 tussen de eerst volgende persoon aan.

In China gaat dat behoorlijk anders. Omdat de Chinezen zo gewend zijn dicht op elkaar te staan, gaan ze automatisch – ook als dat niet nodig is – dicht tegen de eerst volgende persoon staan. Dit kan voorkomen op vrijwel iedere plek: van het openbaar vervoer tot de supermarkt of op een bankje in het park.

Maar ook op straat zijn de Chinezen niet bang om tegen je aan te lopen. In steden als Shanghai, Peking en Guangzhou lopen Chinezen continu tegen elkaar aan omdat het op veel plekken bijna niet mogelijk is elkaar te ontwijken. Hierdoor gaan ze ook wat lakser om op plekken waar je misschien wel elkaar had kunnen ontwijken. Loop jij richting een Chinees? Dan kan het voorkomen dat ze verwachten dat jij aan de kant gaat. Anders kan er zomaar een frontale botsing aankomen!

Slurpen, boeren en spugen

Ten slotte zijn de tafelmanieren van de Chinees nog een vermelding waard. Alhoewel de gemiddelde Chinees goede tafelmanieren heeft, kan dit per regio nog wel eens verschillen. Het boeren, slurpen en spugen hoort nu eenmaal bij de Chinese tafelmanieren en kan voor een buitenstaander als onprettig worden ervaren. Ook op straat is het spugen of het verschonen van je baby geen gek gezicht.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter