Alleenbackpacken.nl
Shares

Is Thailand veilig? – Ontdek alles wat je moet weten

Is Thailand veilig genoeg om zomaar naar af te reizen?

Een, terecht, veelgestelde vraag.

Het laatste wat je tenslotte wilt is afreizen naar de andere kant van de wereld om vervolgens in vervelende situaties terecht te komen die je normaal gesproken alleen op de televisie ziet, bij van die Alberto Stegeman programma’s.

Als je gaat backpacken door Thailand, of dit nu alleen is of niet, dan kan ik mij voorstellen dat jouw ouders zich ongelofelijk zorgen maken.

Het is natuurlijk niet niks als hun kind de wijde wereld intrekt en een ander land gaat verkennen.

Afbeelding van een beginnende backpacker die voor het eerst door Thailand gaat reizen.

Op de vraag of Thailand veilig is kan ik gelukkig, na zelf ruim drie maanden in Thailand gebackpackt te hebben en na een lange tijd in Thailand gewoond te hebben, antwoorden met een volmondig ja.

Sterker nog, ik heb mij in mijn tijd in Thailand veiliger en meer op mijn gemak gevoeld dan dat ik mij ooit in Nederland heb gevoeld.

De reden hierachter zit hem in de Thaise cultuur, de natuur van deze mensen en het feit dat ruzie maken met buitenlanders voor de Thai geen enkele nut heeft, wat valt er voor hen te winnen? 

Waar dit artikel over gaat:

Thailand en het boeddhisme

Thailand is boeddhistisch en dit zie je heel erg terug in het dagelijks leven.

Afbeelding van een gouden boeddha beeld in Thailand

Het is een belangrijk onderdeel van het leven in Thailand en de regels van het boeddhisme worden dan ook goed nageleefd.

Elkaar pijn doen, stelen of ruzie maken wordt verafschuwt en dit is dan ook iets dat vrij weinig voorkomt.

Daarnaast is het zo dat veel van de mannen die jij tegenkomt in het verleden zelf monnik geweest zijn en deze levenswijze meegenomen hebben naar hun eigen leven en familie.

Vriendelijkheid van de Thai

De nederigheid van deze mensen, de terughoudende opvoeding en het boeddhisme zorgen ervoor dat criminaliteit laag ligt, iedereen elkaar probeert te helpen en er een algemene rust en orde gehanteerd wordt die ervoor zorgt dat jij je als toerist nergens zorgen over hoeft te maken.

Hierdoor kan jij overal met een gerust hart naartoe gaan.  

Veiligheid tijdens het backpacken door Thailand

Tijdens het backpacken zal je natuurlijk op vele plekken komen waar je weinig of in ieder geval minder in aanraking zal komen met de lokale bevolking. Op de toeristische plekken zullen de buitenlanders de overhand hebben.

Maar ook dan is het gelukkig voor het overgrote gedeelte veilig.

De backpackers cultuur

Wat je zult merken als je eenmaal de eerste stap heb genomen en voor de eerste keer ben gaan backpacken is dat iedereen tijdens het backpacken en rondreizen elkaar probeert te helpen.

In de zogeheten backpackers cultuur is het vrij gebruikelijk om elkaar te helpen en de morele waarden binnen deze gemeenschap zijn vrij hoog.

Stelen of iets dergelijks gebeurd dan ook weinig.

Maar, blijf wel altijd op je hoede.

Rotte appels heb je natuurlijk overal en uiteindelijk is er natuurlijk maar één iemand verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en spullen en dat ben jijzelf.

Tips om veilig door Thailand te backpacken

  • Pas op met alcohol, dronken worden is leuk, maar er zijn natuurlijk grenzen.
  • Berg altijd veilig je eigen spullen op.
  • Vertrouw niemand met spullen als jouw paspoort, bankpasje etc.
  • Heb respect voor de lokale gewoontes en gebruiken.
  • Beledig nooit in het openbaar het koningshuis. Hier staat een flinke gevangenisstraf op.
  • Gebruik geen drugs. Ook hier staat een gevangenisstraf op.
  • Mocht je onverwachts in een vervelende situatie komen ga dan niet de held uithangen. Een potje knokken of een politieagent uitschelden is iets dat in Nederland ondertussen vrij normaal is geworden. In Thailand is dat wel anders, dit wordt absoluut niet getolereerd.
  • Gebruik je gezonde verstand en stel je normaal op. Zolang jij je normaal gedraagt zal je merken dat er geen land ter wereld is waar de mensen zo vriendelijk en open zijn als in Thailand.

Oplichting in Thailand

Stelen en fysiek geweld zal je dus niet snel tegenkomen tijdens jouw trip door het land van de glimlach. Iets dat helaas wel op vrij regelmatige basis gebeurd is oplichting. 

Maar wat moet je je hier nu bij voorstellen, oplichting in Thailand?

In de toeristische gebieden zul je behandeld worden als een wandelende pinautomaat en iedereen zal dan ook proberen om wat geld bij jou los te weken.

Dit is nou eenmaal zo en in de meeste gevallen valt het wel mee.

Die ene taxichauffeur die net nog even een rondje extra rijdt voordat hij je afzet of die Tuk Tuk chauffeur die drie keer de normale prijs vraagt.

Foto van een motorbike chauffeur in Thailand

Probeer je hier niet al te druk om te maken.

Jij bent tenslotte op vakantie en ook al zijn het vaak verschrikkelijke onbeschofte en vervelende lui, proberen ook de taxi en tuk tuk chauffeurs alleen maar een salaris te verdienen en hun familie te onderhouden.

Die 300 baht extra zal jij niet zo snel voelen, maar dit zorgt er voor hun weer voor dat de kinderen weer wat te eten hebben de komende dagen.

Wat doe je tegen oplichting in Thailand?

Wat wel vervelend is, dat zijn de echte oplichting praktijken.

Denk hierbij aan torenhoge rekeningen in een club of een taxichauffeur die jouw naar een hele andere plek brengt om vervolgens veel geld te vragen om jou weer terug te brengen.

Ook een schadevergoeding vragen bij het huren van een scooter is een bekende manier van oplichting.

Je zult dan gewezen worden op een paar krassen die er van te voren natuurlijk al op zaten en hier wordt dan een hoog bedrag voor gevraagd.

Betaal je dit niet? Dan wordt vaak de politie ingeschakeld die dan weer bevriend is met de scooterverhuur zaak.

Een afbeelding van een gehuurde scooter in Thailand

Gelukkig ging bij mij wel alles goed tijdens het huren van een scooter in Thailand.

Mocht je in zo’n situatie terecht komen? Dan kan je hier het beste leren van, glimlachen en afbetalen. En jezelf voorhouden dat jouw dit nooit meer gebeurd.

Elke reiziger komt ooit in zo’n situatie terecht en nadat ik zelf ooit ook een keer gruwelijk opgelicht ben, is het mij daarna nooit meer gebeurd. Inmiddels pluk ik alle oplichters er zo uit.

Wordt de situatie echt vervelend? Bel dan altijd de toeristenpolitie.

Het telefoonnummer van de toeristenpolitie in Thailand is: 1155

Deze spreken goed Engels en zullen jou proberen te helpen.

Zelf ben ik van mening dat je in de meeste gevallen gewoon lekker het gevraagde bedrag af moet betalen en er van moet leren.

Uiteindelijk is het bedrag dat gevraagd wordt hoog voor de Thai, maar voor ons als westerlingen is dit nog steeds goed te doen.

Zo’n oplichting gebeurd je een keer en daarna zul je de signalen zo oppikken. Zie het dan ook als een soort ‘ontgroening’ en een wijze les.

Gezichtsbehoud in Thailand is erg belangrijk

Als laatste wil ik meegeven dat, ook al is de kans heel erg klein, Als je in een ruzie of meningsverschil komt met een Thai, je dit absoluut naast je neer moet leggen. In het westen is het vrij normaal om ‘ruzie’ te hebben, maar in Thailand is dit absoluut not done.

Je stem verheffen in het openbaar of nog erger, publiekelijk je geduld verliezen en vechten is iets dat verafschuwt wordt. Daarbij is gezichtsbehoud voor de Thai zo ongelofelijk belangrijk.

Mocht er gezichtsverlies optreden dan is dit vaak zo’n grote schande dat dit echt niet gepikt wordt. Daarnaast vecht de Thai nooit alleen, je zult de eerste dan ook niet zijn die in elkaar gemept wordt door een grote groep Thaise jongelui.

Respect voor Thaise overheidsambtenaren

In Nederland is het respect voor politieagenten en ambtenaren die een hoge functie bekleden allang verdwenen.

In Thailand ligt dit iets anders.

Als een politieagent of hoge ambtenaar iets zegt dan kun je hier maar beter naar luisteren.

Na zelf meerdere malen in aanraking geweest te zijn met de politie en nog erger de immigratiedienst kan ik je één ding vertellen: deze lui maken absoluut geen grappen.

En daarbij komt ook nog eens dat als jij in Thailand bent, je overgeleverd aan de goedheid van de mensen daar.

Jij bent de buitenlander dus als er iemand de schuld moet krijgen zal jij natuurlijk de eerste zijn.

Verder is het jouw land helemaal niet, je moet goed onthouden dat de wetten en regels van thuis hier helemaal niet geleden.

En je moet al helemaal niet denken dat je ergens ‘recht’ op hebt. 

De realiteit

Bovenstaande klinkt misschien wat negatief, maar gelukkig is de realiteit dat zodra jij je normaal gedraagt en geen gekke dingen doet, er ook niets gebeurd

Er is geen land ter wereld is waar de mensen zo vriendelijk zijn als in Thailand.

Afbeelding van een lachende Thaise meneer.

Je moet het wel heel bont maken om in Thailand in de problemen te komen. 

Conclusie veiligheid Thailand

Het antwoord is dus duidelijk, zolang jij je aan de regels houd en niet onnodig gek gaat lopen doen is Thailand meer dan veilig en de gemiddelde Thai zal er dan ook alles aan doen om het jou naar je zin te maken.

Buiten de Thai zal je tijdens het backpacken weinig te vrezen hebben voor medereizigers.

Sterker nog je zult heel snel nieuwe reisvrienden maken.

Let wel altijd op je eigen spullen en onthou dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dit dan ook vaak zo is.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter