Alleenbackpacken.nl
Shares

Maya Bay – De bekendste baai van Koh Phi Phi – Het bezoeken waard?

Maya bay is de bekendste baai van heel Koh Phi Phi en de baai is vooral bekend van de film The Beach waarin Leonardo DiCaprio de hoofdrol vertolkt.

Het succes van deze film heeft ervoor gezorgd dat Maya Bay elke dag weer overspoeld wordt met toeristen.

De hamvraag is dan ook: Is Maya Bay het bezoeken nog wel waard?

Waar dit artikel over gaat:

Wat is Maya Bay?

Afbeelding van een bord met de tekst: Welcome to Maya Bay Krabi Thailand.

Maya bay is een schitterende baai dat een klein stukje van het bekende Koh Phi Phi Leh vandaan ligt en is eigenlijk bij elke reiziger wel bekend.

De baai zelf heeft zijn naamsbekendheid vooral te danken aan de film The beach waarin Leonardo DiCaprio de jonge Danny speelt die voor het eerst alleen gaat backpacken door Thailand.

Als Danny zijn eerste avond in Bangkok doorbrengt komt hij in het bezit van een geheime schatkaart die leidt naar een onbewoond eiland.

Uiteindelijk weet Danny samen met twee Franse backpackers het onbewoonde eiland te bereiken en op dit eiland maakt het reisgezelschap dan diverse avonturen mee.

De plek van dit onbewoonde ‘eiland’ is dus Maya Bay en waar in de film de schoonheid van Maya Bay al grotendeels te zien is, is de baai zelf in het echt nog eens vele malen mooier.

Er is alleen één probleem…

Vol met toeristen

Je verwacht het misschien al een beetje, maar de hele baai staat vol met toeristen!

Afbeelding van een groepje toeristen op de Maya Bay.

Maya Bay is een perfect voorbeeld van een prachtige bezienswaardigheid die volledig verziekt is door het toerisme.

Natuurlijk hebben wij, de toeristen hier de grootste schuld aan, maar toch vind ik ook dat Thailand zelf hier niet helemaal vrij wegkomt.

De Maya Bay wordt volledig uitgemolken en iedereen wordt maar toe gelaten, want dit genereert natuurlijk de meeste inkomsten. 

De oplossing

De oplossing is gelukkig vrij simpel.

Je kan Maya Bay in alle vroegte bezoeken voordat er ook maar een iemand de bekende baai heeft bezocht.

Als je rond een uur of zes naar de kade op Koh Phi Phi toeloopt zullen er al diverse kapiteinen klaarstaan die jou maar al te graag en natuurlijk voor een veel te hoge prijs het ‘echte’ Maya Bay willen laten zien.

Reken ongeveer op 1500 baht om een eigen longtailboot te huren.

Hoe kom je bij Maya Bay?

Maya Bay is alleen per boot te bereiken en je kan de welbekende baai het beste bereiken door een eilandtour te boeken bij een van de vele reisbureaus op het eiland.

Voor een prijs ergens tussen de 350 en 500 baht kun je al een eiland tour boeken.

Afbeelding van een bon waarop de prijs voor een eilandtour in Koh Phi Phi staat.

Je zult dan per longtail boot met nog een paar reizigers de volgende eilanden/ bezienswaardigheden af gaan:

Daarnaast zul je onderweg nog stoppen voor een kleine snorkeltrip.

Party tour

Naast een ‘gewone’ longtailboot tour kan je er ook voor kiezen de eilanden tour te bezoeken met een van de vele feest organisaties die te vinden zijn op Koh Phi Phi.

Je zult dan met een speedboat die vol ligt met drank de bezienswaardigheden afgaan terwijl er ondertussen aan boord volop gefeest wordt.

Als jij niet vies bent van een feestje en het je leuk lijkt om de eilanden tour af te leggen met een groep feestgangers dan is de party tour wat voor jou.

Een dergelijke party tour kan je overal op Koh Phi Phi bij de diverse proppers, die hier volop reclame voor maken, boeken.

Privé tour

Buiten de normale trip met andere reizigers of de party tour kan je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf of met wat reisvrienden een longtail boot af te huren.

Zoals hierboven beschreven bedragen de kosten hiervoor ongeveer 1500 baht.

Afbeelding van een longtailboot op het water rondom Koh Phi Phi.

Entree prijs Maya Bay

De entreeprijs voor Maya Bay bedraagt maar liefst 400 baht!

Hou hier dan ook rekening mee voordat je de boot opspringt om af te reizen naar Maya Bay, want een pinautomaat zal je onderweg niet tegenkomen.

De prijs is gebaseerd op het feit dat Maya Bay een national park is en hier moet dan ook een fee betaald voor worden.

Eigen ervaring Maya Bay

Afbeelding van de rotsen rondom Maya Bay.

Zelf bezocht ik Maya Bay als onderdeel van een tour.

Na Monkey Beach bezocht te hebben, zetten onze ‘kapitein’ koers richting Maya Bay en hoewel het pas een uur of tien in de ochtend was stond de gehele baai al vol met Chinezen.

Rond een uur of tien de baai bezoeken leek mij meer dan schappelijk, maar blijkbaar dachten Wong en Dong daar anders over.

Terwijl ons bootje rustig richting Maya Bay dobberde werd ons nog even verteld dat de baai onderdeel was van een nationaal park en dat er dus een toegangsprijs van 400 baht betaald moest worden.

Hier kwam onze kapitein dus op het allerlaatste moment mee en gelukkig had ik dit bedrag contant in mijn zak zitten, maar een paar medereizigers waren minder gelukkig en konden dus mooi in het bootje blijven zitten terwijl de rest van ons de baai op ging.

Eenmaal aan wal moet ik toch eerlijk zeggen dat het geheel mij vies tegenviel.

Er is maar een klein stukje toegankelijk voor het publiek en buiten dat je een klein stukje rond kan lopen, is er verder niet veel te beleven in en rondom de baai.

Conclusie Maya Bay

Maya Bay is prachtig, maar het is een stukje compleet uitgemolken toerisme. 

De baai is mooi, maar alle zaken eromheen zoals de hoge entreeprijs en de vele toeristen zorgen ervoor dat je er toch anders tegenaan gaat kijken.

Situatieschets

Het is een beetje te vergelijken met een goede film die je onder slechte omstandigheden in de bioscoop bekeken hebt.

Laten we voor de grap even de film the beach als voorbeeld gebruiken en beeldt jezelf de volgende situatie in:

Je hebt zojuist 10 euro voor een kaartje betaald, de stoelen in de bioscoop zijn prima, je hebt goed zicht op het scherm en buiten dat het verhaal goed is speelt Leonardo DiCaprio ook nog eens erg goed. 

Nadat de film afgelopen is loop je voldaan de bioscoop uit en jouw eindcijfer van deze film komt nu al gauw uit op een 9.

Stel je nu eens voor dat je naar dezelfde film gaat, maar in plaats van 10 euro 30 euro entreegeld moet betalen.

Naast de hoge entreeprijs zit er ook nog eens een meneer met een hele lange nek voor je, loopt er een peuter te krijsen en zijn er vervelende pubers die met popcorn lopen te gooien.

Grote kans dat jij precies dezelfde film onder deze omstandigheden in plaats van met een 9, met een 7 of zelfs met een 6,5 beoordeeld.

Zo is het dus ook een beetje met de Maya Bay.

De baai zelf is werkelijk waar schitterend, maar de omstandigheden eromheen zorgen ervoor dat de algehele ervaring toch een beetje tegenvalt.

Is Maya Bay het bezoeken waard?

Mijn eindconclusie is dan ook dat als je er toch bent je er maar net zo goed naartoe kan gaan, maar het absoluut niet het hoogtepunt van Koh Phi Phi is.

Sterker nog, het valt eigenlijk een beetje tegen.

Wat ook nog een absoluut minpunt is, is dat de enige oplossing die je hebt om in alle rust de schoonheid van de Maya Bay te ervaren is om in alle vroegte de baai te bezoeken. 

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter