Alleenbackpacken.nl
Shares

Wk darts bezoeken in Londen – Top avond in Ally Pally!

Het WK darts bezoeken is iets waar elke darts fanaat wel een keertje aan denkt. Terwijl je voor de tv naar het darten aan het kijken bent en alle gek geklede bezoekers voorbij ziet komen in de meest rare kostuums, vraag je jezelf toch vanzelf af: ‘hoe zou het zijn om daar bij te zijn?’ Als dart liefhebber besloot ik om een weekendje naar Londen toe te gaan om zo onder andere een avond naar het WK darts van de PDC in Ally Pally toe te gaan.

Waar dit artikel over gaat:

Welk WK darts is het leukst? Die van de BDO of de PDC?

Wat veel mensen eigenlijk niet weten is dat er twee varianten van het WK darts zijn namelijk het WK darts van de BDO en het WK darts van de PDC. 

Dit zijn twee verschillende dartbonden waarvan de PDC de meest bekende is.

De PDC staat voor Professional Darts Corporation en hier spelen alle bekende spelers zoals Michael van Gerwen, Michael Smith, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis en Rob Cross. 

Binnenkant van het Alexandra Palace tijdens het WK darten.

De BDO staat voor British Darts Organisation en was vroeger de enigste darts bond.

Tegenwoordig is de BDO eigenlijk het tweede niveau van het darten en veel spelers van de BDO hebben dan naast de paar toernooien die ze per jaar spelen ook nog ‘gewoon’ een normale baan.

Je zou de PDC en BDO een beetje kunnen vergelijken met de Eredivisie en Eerste divisie zoals we dat van het voetballen kennen.

Het WK darts van de BDO staat ook wel bekend als Lakeside, omdat het al sinds 1986 in de Lakeside Country club in het Engelse dorpje Frimley Green gehouden wordt. 

Lakeside is dus het originele WK darten en toen Raymond van Barneveld in 1998 zijn eerste wereldtitel veroverde en zodoende heel Nederland gek op het darten maakten, was dit nog bij het WK darten van de BDO.

Inmiddels heeft de PDC de BDO ver overtroffen niet alleen qua niveau en bekende spelers, maar ook het prijzengeld is bij het WK darts van de PDC vele malen hoger.

Door de naamsbekendheid en media aandacht komen op het WK darts van de PDC helaas veel feestgangers af die zelf weinig met het darten te maken hebben, maar puur voor een avondje zuipen komen.

Een bezoekje hieraan voelt dan ook bijna net als het bezoeken van carnaval. 

Op het WK darts van de BDO komen veel meer darts liefhebbers af en mocht je dan ook meer voor het darten naar het WK willen gaan in plaats van voor de drank?

Dan kan je beter een bezoek aan Lakeside brengen.

Zelf ben ik naar het WK darts van de PDC geweest, omdat het niveau daar vele malen hoger ligt, het een stuk bekender en groter is en tsja, toch ook een beetje voor de drank.

Dit blogbericht gaat dan ook uitsluitend over het WK darts van de PDC.

Waar wordt het WK darts gehouden?

Sinds 2007 wordt het WK darts van de PDC traditioneel gehouden in het Alexandra Palace, vaak kortweg Ally Pally genoemd.

Ally Pally

Dit is een evenementenhal waar naast het darten ook overige evenementen en concerten plaatsvinden.

De exacte locatie van het WK darts kan je op onderstaande kaart terugvinden:

Wat kost een kaartje voor het WK darts?

Zoals met alle evenementen en sportwedstrijden zit er een enorm prijsverschil in de prijs voor een kaartje van het WK darts.

Natuurlijk kost een halve finale of finale dag meer dan een derde ronde wedstrijd en waar ook een enorm verschil in zit is of je voor een zitplaats of staanplaats kiest.

Ook heb je in de eerdere rondes vaak een middag en avondsessie waarbij de hoger geplaatste spelers vaak in de avondsessie zitten. Als vanzelfsprekend kosten deze avondsessies dan ook net iets meer dan de middag sessies.

Kaartje voor het WK darten.

Zelf was ik 31 Engelse ponden kwijt voor mijn kaartje en dit waren een paar voorrondes en enkele partijen in de tweede ronde.

Hoe verder het toernooi vordert hoe duurder de tickets natuurlijk zullen zijn.

Over het algemeen verschillen prijzen van 30 tot 60 pond en deze kan je bestellen via de officiële website van de PDC.

Wat zingen ze bij het WK darts?

Een belangrijk aspect van het WK darts is de knotsgekke menigte en de bijbehorende liedjes die door de zaal van het Alexandra Palace schallen.

Verkleed als pinguïn of koelkast staan volwassen mannen met een pint in de hand luidkeels mee te zingen, heerlijk om te zien.

Enkele van de belangrijke liedjes zijn:

Stand up if you love the darts

Dit is de darts klassieker en wordt meestal ingezet als de meeste mensen op hun stoel zitten.

Iemand begint luidkeels stand up if you love the darts te roepen en binnen een korte tijd staat iedereen dan van zijn stoel op en blert deze zin mee.

Walking along signing a song walking in a Taylor wonderland

Dit is een parodie op het zo bekende winter wonderland nummer die door de jaren heen door diverse artiesten is gezongen. 

Alhoewel de dartlegende Phil Taylor al een tijdje niet meer meedoet aan het WK darten is er nog steeds een zaal vol met Engelsen die graag een ode aan hun dartlegende wil brengen.

Omdat Phil Taylor zelf niet meer speelt komt het ook steeds vaker voor dat de naam Taylor vervangen wordt door de naam van een andere speler.

Come on Michael van Gerwen

Het opkomstnummer van Michael van Gerwen is The White Stripes door The Seven Nation Army.

Het deuntje van dit bekende nummer is door de dartsfans overgenomen en die hebben hier de bijbehorende tekst: come on Michael van Gerwen aan toegevoegd. 

Als van Gerwen op het podium staat hoor je dan ook heel vaak come on Michael van Gerwen door het Alexandra Palace. 

Nananana van der Voort, van der Voort, Vincent van der voort

Ook dit wordt gezongen op de tune van de opkomst muziek.

Vincent van der Voort gebruikt als opkomstmuziek give it up van KC and the sunshine band.

Hierbij wordt het stukje give it up dan vervangen door de naam van Vincent van der Voort.

Hieronder een filmpje met de opkomst van Vincent. 

Leuk detail is dat dit filmpje van een paar jaar geleden is waarbij er nog walk on girls bij het darten toegelaten waren.

Don’t take me home

Een bekend nummer dat is over komen waaien vanuit het voetballen, dit nummer gaat als volgt:

Don’t take me home. Please don’t take me home, I just don’t wanna go to work. I wanna stay here and drink all your beer. Please don’t, please don’t take me home.

Zoals je ziet zijn de meeste liedjes afgeleid van bekende nummers, erg simpel en hebben ze een hoog meezing gehalte.

Ook wordt vaak het opkomstnummer van een betreffende darter gebruikt. 

Het zijn allemaal hele simpele nummers waarvoor je echt niet gestudeerd hoef te hebben om deze mee te blèren.

Dus bestel een echte Engelse pint ga er lekker voor staan of zitten en zing mee met de uitzinnige menigte 

Waar wordt het WK darts uitgezonden?

Het WK darts wordt in Nederland al jaren op de commerciële zender RTL 7 uitgezonden.

Rond het WK darten wordt deze zender omgetoverd tot RTL 7 darts en hier kan je dan ook alle wedstrijden volgen.

De commentatoren voor het WK darten bij RTL 7 zijn al sinds jaar en dag Jacques Nieuwlaat en Frank Vischschraper.

Van wanneer tot wanneer is het WK darts?

De exacte start en einddatum verschillen nogal eens per jaar, maar traditioneel gezien begint het WK darten midden december en eindigt het op een van de eerste dagen van januari van het volgende jaar.

Eigen ervaring WK darts

Zelf had ik een kaartje voor een avondpartij in de ronde.

Terwijl ik met de bekende Londense underground richting Ally Pally afreisde stapte ik blijkbaar net een halte te vroeg uit. 

Nog even langs de McDonald’s was de gedachte, maar het was absoluut niet de beste buurt van Londen waar ik in terecht was gekomen.

Er werd gevochten in de Mac waarbij de politie moest ingrijpen en toen ik nog snel even een avondwinkel inschoot voor een flesje water werd ik bediend door een aardige kerel die op zijn gehele gezicht flink wat littekens had zitten.

Iets vertelde mij dat dit absoluut niet door een operatie kwam…

Toen ik mijn weg naar het dartspaleis van Londen vervolgden werd er ook nog eens allemaal vuurwerk afgeschoten.

Hierbij moet ik wel zeggen dat ik me niet zozeer onveilig voelden, maar het is absoluut niet een gebied waar je ’s avonds laat met je kinderen of je vrouw doorheen wilt lopen. 

Terwijl we de nette buurt waarin het Alexandra Palace ligt eenmaal bereikt hadden werden we opgewacht door een groep dronken Duitsers die naar de middag partij waren geweest en op zoek waren naar avond tickets.

Natuurlijk gingen wij onze zuur verdiende dartkaarten niet van de hand doen en in ons beste Duits vertelden we dat ze heel snel moesten ‘verschwinden’

Er stond ons namelijk een paar heerlijke potjes darts te wachten!

Eenmaal binnen in Ally Pally was er echt van alles te doen.

Drank tokens WK darten

Tokens voor drank in het Alexandra Palace.

Zo kon je tegen een boksbal aanslaan en degene met de hoogste punten kreeg tickets naar een bokswedstrijd van Anthony Joshua.

Daarnaast kon je een paar dartpijlen gooien en als je een X aantal punten had gegooid kreeg je een t-shirt met daarop enkele darters.

Dartspelletje bij het WK darten in het Alexandra palace.

Toen het eenmaal tijd werd voor de darts partijen zat de sfeer er al goed in en overal om mijn heen was er gewoon gezelligheid.

Het was dan ook extreem genieten en de darts partijen moesten nog beginnen!

Uiteindelijk heb ik 4 partijen gezien en hier zat ook een partij van Peter Wright bij. 

Alle wedstrijden waren eigenlijk wel vermakelijk en ondanks een heerlijke 167 finish van ‘Snakebite’ verloor Peter Wright zijn partij zelfs! 

Genoeg amusement dus en de partijen die ik voorgeschoteld kreeg waren echt van hele goede kwaliteit, maar daarnaast was het ook het publiek dat voor veel vermaak zorgden. 

WK darten in Londen bezoeken.

Iedereen gedroeg zich als een gek en de bewakers keken het oogluikend toe, de sfeer was echt fantastisch!

Conclusie WK darts in Londen bezoeken

Als je een darts liefhebber bent dan is een bezoek aan het WK darts als je naar Londen toe gaat eigenlijk iets dat je niet over kan slaan. 

Het is een hele leuke ervaring met een uitzinnige menigte en natuurlijk een hoog niveau darten.

Het WK darts wordt in het Alexandra Palace gehouden en prijzen voor een kaartje verschillen heel erg.

Alexandra Palace rond de kerstdagen.

Hoeveel je voor een kaartje betaald hangt onder andere af van naar wat voor partij je toe gaat en of je voor een staan of zitplaats kiest.

Zelf was ik voor een kaartje met enkele voorronde partijen en een paar tweede ronde partijen 31 Engelse pond kwijt.

Alhoewel het grootste gedeelte van de bezoekers toch wel enig verstand van het darten heeft is het jammere aan het WK darts van de PDC dat er ook heel veel feest volk op afkomt.

Deze mensen komen puur voor een feestje en de drank en houden zich eigenlijk niet bezig met wat er op het podium gebeurd.

Mocht je niet aan kaartjes gekomen zijn? Dan kan je het WK darten ook prima thuis voor de buis volgen. 

In Nederland worden alle partijen uitgezonden op RTL 7 en naast de wedstrijden wordt op deze zender ook uitgebreid alle wedstrijden geanalyseerd.

Voor deze analyses schuiven meer dan eens bekende Nederlandse darters zoals Michael van Gerwen, Vincent van der Voort of Raymond van Barneveld aan.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter

2 Reactie
kristof zegt 31 juli 2023

Hoi,

Wij zijn 10mannen die wel is graag darten en wij hebben vandaag tickets gekocht voor volgend wk darts. Wij hebben wel tribunetickets gekocht, de tafeltickets waren na 8min al uitverkocht. Wij gaan naar de 2de ronde kijken (1keer een avondsessie en 1keer een middagsessie). Is er op de tribunes ook (zoveel) sfeer als op de vloer en mag er op de tribunes ook gedronken worden? Is Ally Pally te bereiken met de metro en welk station is het dichtst bij? mvg

Reageer
  Patrick zegt 30 maart 2024

  Hoi Kristof,

  Excuus jouw reactie heb ik nooit meer beantwoord. Het blog heeft de laatste tijd niet meer de aandacht gehad die het eigenlijk wel verdient.

  Bij deze alsnog (al zal jij er helaas niet veel meer aan hebben, maar misschien een andere lezer) beter laten dan nooit zullen we maar zeggen.

  Hoop dat jullie het naar je zin gehad hebben. De tribunes doen qua sfeer niks onder hoor voor de vloer. Uiteraard mag je gewoon overal drinken. Het is een groot zuipfestijn daar, die Engelsen kijken je raar aan als je niet drinkt!

  Ally Pally is goed bereikbaar met de metro. Wij zijn toentertijd uitgestapt bij de metro halte Green Wood station. Het was daarna wel nog een stukje lopen, maar dat is opzich niet een hele grote afstand.

  Met de avondsessie is het soms wel aftasten of je de laatste metro nog haalt, maar zeker als je met 10 gasten bent kan je natuurlijk altijd nog een taxi nemen.

  Groetjes,

  Patrick

  Reageer
Voeg een reactie toe