Alleenbackpacken.nl
Shares

Monkey Beach – Verwilderde aapjes op een Thais eiland!

Monkey Beach is een klein eiland vol met aapjes dat nabij het bekende Koh Phi Phi ligt.

Aapjes kijken op vakantie, dat klinkt zo leuk! 

Helaas is de realiteit wat minder en is het vrij triest om te zien hoe de aapjes ‘lijden’ onder het toenemende massatoerisme.

Bij aapjes kijken denk je al gauw aan kleine chimpansees die op een schattige wijze een banaan uit een boom trekken.

Als dit is wat je van de Monkey Beach in Koh Phi Phi verwacht, dan kom je van een koude kermis thuis.

Waar dit artikel over gaat:

Monkey Beach in het kort

In het kort komt het erop neer dat er een groep compleet verwilderde en agressieve aapjes op een klein eiland staan te wachten tot de zoveelste groep toeristen hun komt voeden met chocoladerepen en rollen Oreo. 

Een afbeelding van de aapjes op de monkey beach nabij Koh Phi Phi.

Als aapjes die om een rol Oreo vechten, terwijl er 9 toeristen met een fotocamera omheen staan jouw ding is, dan moet je Monkey Beach zeker bezoeken!

Afbeelding van aapjes op de Monkey Beach nabij Koh Phi Phi die op het punt staan om een rol Oreo onder elkaar te verdelen.

Als je goed kijkt zie je dat het grote aapje (de leider van de groep) een rol Oreo of iets dergelijks vasthoudt en dat hij, op het punt staat om deze te verdelen onder de kleinere aapjes.

Hoe kom je op Monkey Beach?

Afbeelding van een longtailboot op het water rondom Koh Phi Phi.

De Monkey Beach wordt het meest als onderdeel van een tour geboekt.

Mocht je hier ook voor kiezen dan zal je samen met een groep andere reizigers in een longtailboot de volgende bezienswaardigheden af gaan:

Mocht je wat avontuurlijker aangelegd zijn. Dan kan je er ook voor kiezen om op eigen houtje naar de aapjes toe te gaan. In dit geval kan je het best een kajak huren. Met een kajak ben je in ongeveer 30 minuten bij de aapjes.

*Houd er rekening mee dat de aapjes vrij agressief ingesteld zijn. Als jij dus de enige op het eiland bent zullen ze al hun woede op jou botvieren.

Persoonlijke ervaring Monkey Beach

Afbeelding van een jonge backpacker die met diverse aapjes op de foto staat op de Monkey Beach nabij Koh Phi Phi.

Zelf bezocht ik Monkey Beach als onderdeel van een tour en na voet op het eiland gezet te hebben leek het allemaal vrij onschuldig en schattig. De aapjes liepen wat rond en gingen met mijn tour genoten op de foto. 

De kat uit de boom kijken

Hoewel ik zeker niet angstig ingesteld ben, besloot ik toch maar even de kat uit de boom te kijken. Je weet tenslotte maar nooit en de verhalen die ik van andere reizigers over de Monkey Beach gehoord had waren nou ook niet heel positief.

Terwijl iedereen op de aapjes afholde besloot ik het wat rustiger aan te doen en dwaalde wat over het strand rond. Evenals een Hongkongse vrouw van begin 30 die er zelfs bij ging zitten.

Toen ik haar vroeg waarom ze dit deed, vertelde ze mij dat ze een slechte ervaring met aapjes in Bali achter de rug had.

Ze was daar toen flink te grazen genomen.

Deze mevrouw had geen enkel goed woord voor de aapjes over en beschreef deze beestjes dan ook als een paar monsters die rechtstreeks de hel uit gelopen waren.

Nou leek me dit allemaal vrij overdreven en nadat ik het tafereel met de aapjes voor een tijdje vanaf een afstandje bekeken had, besloot ik, tot grote afkeer van de Hongkongse dame toch maar even een kijkje te gaan nemen.

Het zag er allemaal hartstikke leuk en schattig uit! 

En wat wist deze 30 jarige negatieveling nou?

Zo ging ook ik met de aapjes op de foto, klommen ze op mijn nek en was het allemaal hartstikke leuk.

Afbeelding van een jonge backpacker met een aapje op zijn schouder op de Monkey Beach nabij Koh Phi Phi.

De sfeer op het eiland slaat om

Totdat na een minuut of vijftien de sfeer op het eiland der apen compleet omsloeg. De aapjes graaide alles wat ze konden, waren extreem agressief, vochten onderling en straalde maar een ding uit: van ons eiland af!

Vanaf de kade riep de ‘kapitein’ dan ook direct: Heeey, let’s go! Stay too long, let’s go!!

Blijkbaar vinden de aapjes het in het begin nog wel goed en staan ze de horde toeristen oogluikend toe.

Maar na een minuut of vijftien zijn ook de aapjes het spuugzat en dit laten ze dan ook direct merken.

Op zich wel logisch natuurlijk, hoe zou jij je voelen als er elke vijftien minuten een groep toeristen je huis binnen komt varen?

Mijn ervaring met de aapjes was dus niet negatief, maar ook zeker niet positief. 

In alle eerlijkheid

Hierboven beschrijf ik de Monkey Beach met vrij kritische noot, maar tegelijkertijd wil ik ook weer niet als een volledige hypocriet overkomen.

Want ook ik stond met mijn GoPro en telefoon klaar om een goed stukje te filmen voor op mijn Youtube kanaal en een leuke foto te maken voor op mijn blog.

Zelf ben ik er dus net zo schuldig aan, maar als ik het geheel achteraf goed relativeer dan kan ik maar tot een conclusie komen en die is dat het vrij triest is dat de natuurlijke leefomgeving van deze aapjes volledig verwoest wordt door het massatoerisme.

Gezondheidswaarschuwing

Verder wil ik nog meegeven dat het onwaarschijnlijk, maar zeker mogelijk is dat de aapjes het Rabiës virus met zich meedragen.

Mocht je dan ook gekrabd of gebeten worden door een van de aapjes, is het zaak om direct een ziekenhuis op te zoeken.

Indien jij je in Nederland al tegen rabiës heb laten inenten moet dit binnen 48 uur en moet je nog twee vervolg prikken halen.

Heb jij je van te voren niet tegen rabiës ingeënt? Dan moet je binnen 24 uur een anti-serum toegediend krijgen wat ook weer niet overal verkrijgbaar is.

Meer informatie over inentingen voor Thailand vindt je hier.

Conclusie Monkey Beach

Tot op zekere hoogte zijn de aapjes schattig en is het leuk om de Monkey Beach nabij Koh Phi Phi te bezoeken.

Nadat je echter een minuut of vijftien op het eiland bent zal de houding van de aapjes compleet veranderen en zullen ze vrij agressief overkomen. 

Het is triest om te zien hoe de aapjes lijden onder het toenemende massatoerisme en hoe hun natuurlijke leefomgeving compleet vernietigd wordt.

Mocht je naar de Monkey Beach toe gaan. Let dan goed op je spullen, blijf er niet te lang en pas op voor de soms agressieve aapjes.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter