Voedselvergiftiging tips zijn iets waar je misschien niet direct aan denkt als je gaat backpacken, maar of je nou gaat backpacken door Azië, Afrika, Zuid-Amerika of Europa, je krijgt geheid een keer met een voedselvergiftiging te maken.
In de meeste gevallen komt dit simpelweg doordat er in andere landen mindere gezondheidsnormen dan in Nederland gelden.
Onderstaande voedselvergiftiging tips en informatie kunnen je helpen om een voedselvergiftiging te voorkomen en om zo snel mogelijk weer op de been te komen bij een voedselvergiftiging.
Waar dit artikel over gaat:
Een voedselvergiftiging krijg je wanneer je iets ‘verkeerds’ gegeten heb.
Vaak gaat het hier dan om vlees dat niet doorgekookt is, rauwe eieren of voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is.
Hierdoor raakt het eten besmet met een bacterie en dit zorgt ervoor dat je flink ziek kan worden.
Een voedselvergiftiging is dus eigenlijk een ziekte doordat je bepaalde bacteriën in je lichaam gekregen heb.
Je lichaam ziet deze bacteriën vervolgens als indringers en zal proberen om hier vanaf te komen.
De symptomen van een voedselvergiftiging treden in de meeste gevallen 12 tot 72 uur op nadat de betreffende bacterie het lichaam binnengetreden is.
De voornaamste klachten bij een voedselvergiftiging zijn:
Als je alleen en een lange tijd van huis bent, kan tijdens ziekte wel eens de paniek toeslaan.
Bij een voedselvergiftiging hoef je echter niet naar de dokter, wel kan je bij de apotheek een zakje O.R.S (Oral rehydration salt) halen.
Dit is een oplosmiddel dat ervoor zorgt dat jouw vochtniveau op peil blijft, op deze manier zorgt O.R.S. ervoor dat je niet uitdroogt.
Diarree, overgeven en vermoeidheid zijn bij een voedselvergiftiging normaal.
Houdt wel te alle tijde de koorts in de gaten. Wordt deze te hoog? Ga dan absoluut naar een dokter.
Ook kan je het beste even een dokter raadplegen als je zwanger bent, diabetes hebt, de symptomen langer dan vier dagen aanhouden of als er bij de ontlasting regelmatig bloed vrijkomt.
Een voedselvergiftiging duurt gemiddeld tussen de twee en drie dagen. Houden de klachten langer dan vier dagen aan?
Ga dan voor de zekerheid even langs een dokter.
Op reis zal je sneller last hebben van een voedselvergiftiging dan dat je thuis in Nederland verblijft.
Wat wij als Nederland als vies en onrein beschouwen wordt in sommige buitenlandse landen als heel gewoon beschouwd.
Het is niet voor niets dat een voedselvergiftiging ook wel eens reizigers diarree genoemd wordt.
Als je gaat backpacken is een voedselvergiftiging bijna onvermijdelijk.
Je komt in aanraking met een andere cultuur waarbij helaas andere gezondheidsnormen gelden, maar natuurlijk heb je het uiteindelijk zelf in de hand.
Hieronder enkele tips om een voedselvergiftiging te voorkomen.
Tegen voedselvergiftiging kan en hoef je je niet te laten inenten. Wel is het verstandig om als je op reis gaat een Hepatitis A vaccinatie te hebben.
Op deze manier ben je in ieder geval tegen een leverontsteking ingeënt die je door besmet water of voedsel op zou kunnen lopen.
Ook is het handig om, als je vaak en lang op reis bent naar landen en gebieden waar de hygiëne slecht is, te overwegen om je te laten inenten tegen buiktyfus.
Jezelf laten inenten tegen buiktyfus kan zeker handig zijn, maar houd er wel rekening mee dat de inenting voor buiktyfus ongeveer 70% accuraat is. Bij de één zal het beter werken dan bij de ander.
Zelf heb ik me ook laten inenten voor buiktyfus en tot nu toe heb ik van buiktyfus nog geen last gehad.
Buiten dat het een mogelijk ziektebeeld voorkomt geeft het natuurlijk ook een gerust gevoel.
Meer informatie over inentingen voor Thailand kan je hier lezen
Zelf heb ik meerdere malen een voedselvergiftiging gehad en dit kwam voornamelijk door kip.
In de meeste gevallen was de kip of niet goed doorbakken of lag deze al zo lang in de zon dat het inmiddels vol met bacteriën zat.
Twee keer heb ik een echt serieuze voedselvergiftiging gehad, waarbij ik buiten versuft op bed liggen niet veel kon doen.
Door de voedselvergiftiging voelde ik me voornamelijk heel erg zwak en moe. Daarnaast was ik volop aan de diarree en moest ik regelmatig overgeven.
In beide gevallen heeft de voedselvergiftiging drie dagen aangehouden en was deze de vierde dag over.
In die tijd heb ik vooral heel erg veel geslapen.
Zelfs zo veel dat het hotelpersoneel maar voor de zekerheid even bij mij op de kamer kwam kijken. Toen ik hierdoor wakker werd en met een verward gezicht aan het kamermeisje vroeg wat ze in mijn kamer deed, verontschuldigde ze zich giechelend en zei dat ze mij al een paar dagen niet meer gezien had en dacht dat ik misschien wel dood was.
Lief van haar, maar gelukkig was het ‘slechts’ een voedselvergiftiging.
Mijn persoonlijke ervaring is dat een voedselvergiftiging echt heel erg vervelend kan zijn, maar uiteindelijk met voldoende rust vanzelf wel weer overgaat.
Door deze twee aanvaringen met een voedselvergiftiging let ik wel beter op wat ik in het buitenland eet en pas ik extra op met kip gerechten.
Een voedselvergiftiging is bijna onvermijdelijk op reis en kan erg vervelend zijn.
Met de voedselvergiftiging tips die in dit artikel staan kan je een voedselvergiftiging voorkomen.
Mocht het toch zover komen? Dan zijn dingen die bij een voedselvergiftiging helpen: voldoende water drinken, O.R.S (Oral rehydration salt) nemen en voldoende slaap en rust tot je nemen.
In principe hoef je bij een voedselvergiftiging niet langs de dokter, maar heb je nou last van hoge koorts, bloed bij de ontlasting, ben je zwanger, diabeet of houden de klachten langer dan vier dagen aan? Dan kan je het beste even langs een dokter gaan.
Het enige wat in principe tegen een voedselvergiftiging werkt is zorgen dat het niet gebeurd. Dit kan je doen door goed op te passen wat je eet, niet van marktkraampjes eten waar de zon lange tijd heeft opgestaan en voordat je eet goed controleren of het vlees dat op jouw bord ligt wel goed gebakken is.
Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.