Alleenbackpacken.nl
Shares

Loy Krathong festival in Thailand – Een unieke en prachtige ervaring!

Het Loy Krathong festival in Thailand wordt eens per jaar in de maand november, als de volle maan aan de hemel staat gevierd.

Op deze magische avond, die tevens ook het einde van het regenseizoen kenmerkt laten de Thai hun Krathong, een bootje gemaakt van bananen bladeren met daarin een brandend kaarsje, te water.

Dit doen ze om de godin van het water om vergiffenis te vragen voor het bevuilen van het water gedurende het afgelopen jaar en om het einde van het regenseizoen te vieren.  

Waar dit artikel over gaat:

Loy Krathong betekenis

Het Loy Krathong festival in Thailand is iets moois om mee te maken. Buiten de presentatie van het festival zelf en alle pracht en praal daaromheen is de betekenis en de achterliggende gedachte een prachtig iets.

Het te water laten van de Krathong staat naast het vergiffenis vragen aan de godin van het water ook voor het laten wegdrijven van jouw persoonlijke problemen, zondes en ongeluk.

Foto van een bloemenstalletje aan het strand in Bangsaen die gemaakt is voor het Loy Krathong festival in Thailand

Persoonlijke ervaring Loy Krathong

Foto waarop een backpacker een lantaarn loslaat ter viering van het Loy Kratong festival in Thailand

Zelf heb ik Loy Krathong gevierd in Bangsaen, een studenten stad iets ten zuiden van Bangkok waar ik tijdelijk verblijf. Het is hier niet zo groots als in Chiang Mai, maar het grote voordeel hiervan is weer dat het niet grotendeels geoogd is op toeristen waardoor het zijn unieke sfeer en ervaring behouden heeft.

 

Op de avond van het festival zelf stond er helaas veel wind wat erin resulteerde dat niet veel Krathongs vuur vatten, of dit wel deden, maar binnen de kortste keren weer uit waren.

Alhoewel dit jammer was waren er nog genoeg mensen die het voor elkaar kregen om hun kaars de fik in te steken, wat een mooi en rustgevend uitzicht gaf.

Buiten het te water laten van een brandende Krathong wordt in de avonduren door de mensen een brandende lantaarn te lucht gelaten wat eigenlijk weer een ander festival is. Namelijk het Yee ping festival.

Het Yee ping festival valt samen met het Loy Krathong festival in Thailand en is voor ons als toeristen natuurlijk leuker om te doen.

Echter kwam ik er al gauw achter dat de Thai zelf weinig waarde hecht aan het te lucht laten van een brandende lantaarn aangezien dit al bij heel veel gelegenheden gedaan wordt. 

Mijn vrienden (lokale Thai) vonden het veel leuker om ergens wat te gaan drinken en het van een afstandje allemaal een beetje te bekijken dan zelf daadwerkelijk een lantaarn de lucht in te laten.

Natuurlijk kon ik dat niet over mijn kant laten gaan en heb ik op het einde van de avond zelf een lantaarn de lucht in gelaten.

Foto waarop een backpacker zijn lantaarn loslaat ter viering van het Loy Krathong festival in Thailand

Datum Loy Krathong festival Thailand

Traditioneel wordt het Loy Krathong festival in Thailand in de maand november gevierd.

De dag waarop deze gevierd wordt is echter elk jaar anders dit hangt mede af wanneer er een volle maan aan de hemel komt te staan. 

Uiteraard zal dit wel ver van te voren gemeld worden zodat jij hier als toerist rekening mee kan houden.

Yee peng Festival

Meer dan eens wordt het Loy Krathong festival in Thailand in verwarring gebracht met het Yee Peng festival.

Dit komt mede door het feit dat in de stad Chiang Mai, in het noorden van Thailand, het Yee Peng festival een enorme gebeurtenis is. 

Afbeelding van het Yee Peng festival in de stad Chiang Mai in Thailand

Foto van het Yee Peng festival in Chiang Mai, die een vriend die op dat moment in Chiang Mai was mij toestuurde, prachtig!

Het Yee Peng festival is in tegenstelling tot wat veel mensen denken onderdeel van het Loy Krathong festival.

Het Loy Krathong festival is puur alleen het offeren van de (zelfgemaakte) krathongs aan de godin van het water.

Het Yee Peng festival is daarin tegen het te lucht laten van een brandende lantaarn in de avond uren als de volle maan aan de horizon schittert.

Niettemin hebben beide ongeveer dezelfde betekenis, ook het te lucht laten van de lantaarn voor het Yee Peng festival kenmerkt het afschudden van jou zondes.

Conclusie Loy Krathong Thailand

Het Loy Krathong festival in Thailand is kenmerkend voor het te water laten van een zelfgemaakte bootje van bananen bladeren met daarin een brandende kaars.

Dit wordt gedaan om vergiffenis te vragen aan de water godin voor het bevuilen van het water, het einde van het regenseizoen te vieren en al jouw problemen, zondes en ongeluk als het ware weg te laten drijven.

Het Loy Krathong festival valt samen met het Yee peng festival, wat het te lucht laten van een brandende lantaarn is. Ook dit wordt gedaan om jouw zondes weg te laten en is onder toeristen een grote gebeurtenis. 

Zeker in de noordelijk gelegen stad Chiang Mai is het Yee Peng festival een prachtige aangelegenheid.

Mocht je rond de maand november naar Thailand toe gaan. Dan is het bezoeken van het Loy Krathong en het Yee Peng festival in Chiang Mai het absoluut waard.

Hou rond deze tijd het nieuws in de gaten voor de exacte datum van het Loy Krathong festival in Thailand en geniet van deze prachtige ervaring!

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter