Kakkerlakken in Thailand zijn misschien iets waar je niet op zit te wachten als je gaat backpacken door het land van de glimlach, maar kakkerlakken zijn, in Thailand, in grote getallen te vinden.
Dit komt mede door het tropische klimaat en de aangename temperatuur, wat voor deze beestjes perfecte omstandigheden zijn om zich rap voor te planten.
Waar dit artikel over gaat:
Kakkerlakken zijn insecten waarvan de meeste mensen gelijk de associatie maken met viezigheid, een onreine woning of een smerige levensstijl.
Desalniettemin komen er wereldwijd zo rond de 4000 verschillende soorten kakkerlakken voor.
De meeste van deze 4000 zijn onschadelijk voor de mens en komen vooral in natuurgebieden voor.
Slechts een klein deel van deze 4000 kakkerlakken komen binnenshuis voor.
Enkele feiten van de kakkerlak op een rijtje:
In Thailand zal je voornamelijk de Duitse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak tegenkomen.
Waarbij de Duitse kakkerlak vaak degene is die je in je huis of appartement tegen zal komen en de Amerikaanse kakkerlak degene is die je in de avonduren door de straten ziet kruipen.
De Amerikaanse kakkerlak houdt zich het liefst schuil in rioleringen en is te herkennen aan zijn grote formaat en aan het feit dat hij vleugels heeft en hierdoor dus ook kan vliegen.
De Duitse kakkerlak houdt zich vooral binnenshuis schuil en houdt van warme en vochtige plekken.
Enkele feiten van de Duitse kakkerlak op een rijtje:
De Amerikaanse kakkerlak zal je in Thailand vooral buitenshuis tegenkomen en deze variant houdt zich vooral schuil in rioleringen.
Enkele feiten van de Amerikaanse kakkerlak op een rijtje:
In Thailand is het klimaat vrij aangenaam, schijnt de zon nagenoeg elke dag van het jaar, ontbreken ventilatie kieren en goed geïsoleerde woningen nog weleens en is er op elke hoek van de straat wel eten te verkrijgen.
Dit zijn allemaal optimale omstandigheden voor een kakkerlak om zich op zijn gemak voor te planten, zich tegoed te doen aan alle etensresten en zich overdag te verstoppen in alle gaten en kieren.
Want, als we één ding over kakkerlakken weten is het dat ze van warme en vochtige plekken houden en dan het liefst een plek waar ook nog eens volop eten te verkrijgen is.
Thailand is dus, net als alle andere landen waarbij een tropisch klimaat heerst, de ideale woonplaats voor menig kakkerlak.
Het antwoord is: eigenlijk vrij weinig.
Zeker als je voor een paar weken of maanden gaat backpacken zal je je over het feit heen moeten zetten dat er in Thailand kakkerlakken voorkomen.
Wel kan je, als je meer dan eens een kakkerlak voorbij ziet schieten, dit melden aan de hostel of hoteleigenaar, maar er is een grote kans aanwezig dat hij of zij hiervan al op de hoogte is.
Het belangrijkste is eigenlijk om te voorkomen dat de kakkerlak zich in jouw backpack nestelt en hier eitjes legt.
Probeer om altijd goed je kleren uit te kloppen en je tas te controleren op het moment dat je een hotel of hostel verlaat waar kakkerlakken zitten.
Het laatste wat je wilt is kakkerlakken mee terug naar Nederland nemen.
Daarnaast is het minder voor de hand liggend om kakkerlakken tegen te komen in de wat duurdere hotels.
Ben je dus echt als de dood voor deze beestjes, dan kan je overwegen om een wat duurder hotel te boeken.
Grote kans dat je er hier dan minder tot geen last van hebt.
Als je woonachtig in Thailand bent, dan kan ik mij voorstellen dat je liever niet overal kakkerlakken in jouw huis of appartement wilt hebben.
Het beste wat je dan ook kan doen als je eenmaal de eerste kakkerlak gesignaleerd hebt, is om een professioneel bestrijdingsteam in te huren.
Daarnaast kan je jou woning het beste schoonhouden en geen etensresten achter laten.
Als er bij jouw geen eten te verkrijgen is dan zal de kakkerlak zich al gauw ergens anders melden.
Ook is het verstandig om dingen als borden en bestek direct af te wassen en in een afgesloten bak te stoppen. Op deze manier kunnen de kakkerlakken hier in ieder geval niet meer bij en zo zijn de gezondheidsrisico’s minimaal.
Kakkerlakken zijn niet direct schadelijk voor de mens, maar kunnen wel indirect voor ziektes zorgen.
Door over etenswaren te lopen en door het gehele huis of hotelkamer eitjes te leggen kunnen ze voor een vervelend ziektebeeld zorgen.
Eitjes van de kakkerlak kunnen de luchtwegen irriteren en als je voedsel opeet waar een kakkerlak zich eerst tegoed aan heeft gedaan, dan is er een grote kans dat je hiervan een voedselvergiftiging oploopt.
Enkele mensen die extra risico lopen:
De eerste keer dat ik in Thailand een kakkerlak zag, rilde ik van top tot teen.
Kakkerlakken zijn tenslotte iets waar wij in Nederland weinig ervaring mee hebben.
En als je al kakkerlakken in je huis hebt, dan wordt dit vaak gezien als vies, onrein en is dit voor jouw buren een teken dat jij een viespeuk bent die niet voor zichzelf kan zorgen.
In Thailand is dit iets anders.
Ook al zie je de kakkerlakken niet altijd, ze zitten overal.
De Thai zelf zal, als je het vraagt, heftig ontkennen dat hij of zij kakkerlakken in huis heeft.
Maar spreek met een paar buitenlanders die in Thailand wonen en je kan maar één conclusie trekken: iedereen heeft er last van.
Inmiddels ben ik er zelf van overtuigd dat 90% van de gebouwen in Thailand last van kakkerlakken heeft.
De realiteit is echter dat jij, de buitenlander, de enige is die er echt ‘last van’ heeft.
De meeste Thai zijn opgegroeid met kakkerlakken om zich heen en dit heeft ervoor gezorgd dat ze het min of meer geaccepteerd hebben.
Dit is voor ons misschien het beste te vergelijken met mieren, spinnen en muggen. Als je een mier of een klein spinnetje voorbij ziet lopen, spring je ook niet meer op van je stoel, toch?
Dit is voor de Thai net zo en dit is ook de voornaamste reden dat er door de meeste huiseigenaren niet heel veel tegen kakkerlakken gedaan wordt.
De enige die tenslotte steeds loopt te klagen is die vervelende blanke buitenlander.
Mijn eerste ervaring met een kakkerlak in Thailand was toen ik op Koh Phangan verbleef voor de welbekende Full Moon party.
Buiten in films, series en natuurdocumentaires had ik nog nooit een kakkerlak in levende lijve gezien.
Dit veranderde allemaal toen ik midden in de nacht wakker werd om te plassen.
Terwijl ik al slaperig het licht aandeed en mijn voeten op de koude vloertegels stapten zag ik in mijn ooghoeken een grote, dikke zwarte vlek.
Met een slaperig gezicht keek ik naar deze zwarte vlek en het duurde even voordat het kwartje viel.
Maar toen had ook ik het door…
Een kakkerlak!
Als een hysterisch meisje van 15 schreeuwde ik heel hard, niet dat dat ook maar iets ging helpen, want ik was tenslotte alleen.
Vervolgens maakte ik eerst een paar foto’s van deze kakkerlak, liep met een grote boog om dit voor mij onbekende wezen heen, kroop ik terug in bed, trok ik de dekens nog wat dichter over me heen en stuurde ik de foto’s door naar al mijn vrienden met een bijbehorend: wat moet ik doen?
Hierna voerde ik een Google zoekopdracht uit.
Terwijl ik de gehele Wikipedia over kakkerlakken aan het doorspitten was kreeg ik van een vriend, die een studie met dieren doet, een bericht terug:
“Stel je niet zo aan mietje, kakkerlakken doen niks.”
Natuurlijk had hij gelijk, maar op het moment zelf voelde ik me toch wel erg ongemakkelijk.
Uiteindelijk heb ik de kakkerlak laten zitten en ben ik terug naar bed gegaan, in de hoop dat de kakkerlak uit zichzelf op magische wijze zou verdwijnen.
Uiteraard bleef het niet bij die ene keer en nu ik zelf voor een langere tijd in Thailand gewoond heb, ben ik zelfs enigszins gewend geraakt aan kakkerlakken.
Als ik ’s avonds laat thuis kom zie ik af en toe een hele kleine kakkerlak wegschieten. Gelukkig blijft het hier bij en neemt het management van mijn condominium kakkerlakken vrij serieus.
Er komt dan ook geregeld een professioneel bestrijdingsteam langs om het hele gebouw met gif vol te spuiten.
Na een dergelijk bezoek zie je dan een tijdje helemaal niets meer, maar na verloop van tijd zie je de kakkerlakken toch vanzelf weer opduiken.
Het blijft dus een strijd die eigenlijk niet te winnen valt.
Uiteindelijk heb ik maar geaccepteerd dat er kakkerlakken in Thailand voorkomen, houd ik de boel goed schoon en kook ik eigenlijk helemaal niet thuis.
Hierdoor heb ik naast af en toe een kleine kakkerlak eigenlijk nergens last van.
Kakkerlakken zijn in Thailand in grote getallen aanwezig. Dit komt mede door het voor de kakkerlak aangename tropische klimaat, woningen die niet goed geïsoleerd zijn en door het feit dat overal eten te verkrijgen is.
De kakkerlakken soorten die het meeste voorkomen in Thailand zijn de Duitse en Amerikaanse kakkerlak.
De Duitse kakkerlak komt vooral binnenshuis voor en de Amerikaanse kakkerlak is de soort die zich het liefst in rioleringen verstopt.
Als je gaat backpacken door Thailand is er een grote kans dat je een kakkerlak tegen gaat komen, maar gelukkig doen deze beestjes niets en vallen de gezondheidsrisico’s mee.
Het grootste risico loop je als je eten opeet waar eerst een kakkerlak over heen heeft gelopen of hier van gegeten heeft.
Woon je in Thailand? Dan kan je het beste een bestrijdingsteam inhuren. Deze zullen dan om de zoveel tijd langskomen om deze hardnekkige insecten soort te bestrijden.
Toch blijft het lastig om volledig van kakkerlakken af te komen.
De beste remedie is daarom nog steeds om je over het feit dat er kakkerlakken in Thailand voorkomen heen te zetten.
Zolang het bij af en toe een kakkerlak blijft en je niet met een ware kakkerlakkenplaag te maken hebt, vallen de gezondheidsrisico’s reuze mee en zal je er niet al te veel last van hebben.
Daarnaast is het vrij belangrijk om goed je backpack te controleren voordat je weer terug naar Nederland gaat.
De Duitse en de Amerikaanse kakkerlak kunnen, ook al zijn de leefomstandigheden er aanzienlijk minder aangenaam voor ze, ook gewoon overleven in Nederland.
Het is dus zaak om goed je spullen te controleren voordat je op het vliegtuig stapt, want als je eenmaal met een kakkerlakkenplaag te maken hebt, dan kom je er heel erg moeilijk vanaf.
Wat is jou ervaring met kakkerlakken in Thailand? Laat het weten in de reacties!
Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.