Alleenbackpacken.nl
Shares

Aeroflot review – Is het echt allemaal zo erg?

Als je op Aeroflot review zoekt om eens een kijkje te gaan nemen naar Aeroflot ervaringen van reizigers die met deze Russische vliegmaatschappij gevlogen hebben, dan kom je het ene na het andere horrorverhaal tegen.

Een greep uit een van de vele horror reviews:

Een review over de Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot die is geschreven door Peter.

Een review door Raymond over de Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot.

Een review over het Russische Aeroflot die geschreven is door Henk.

Zelf ben ik iemand die geboren is met een ongelofelijk vertrouwen in alles en iedereen en stond bij het boeken van een vlucht met Aeroflot niet echt stil bij het feit dat het weleens een grote Russische bende kon gaan worden. 

Waar dit artikel over gaat:

Wat is Aeroflot?

Aeroflot is een Russische vliegmaatschappij die in tijden van de Sovjet Unie de meeste passagiers ter wereld vervoerden.

Helaas zorgden slecht onderhouden vliegtuigen en andere rare Sovjet praktijken ook voor het grootste neerstort percentage ter wereld.

Een afbeelding van een getekend Russisch vliegtuig.

Inmiddels is het tijdperk van de Sovjet Unie ver achter ons en heeft ook Aeroflot geprobeerd om mee te gaan met de huidige tijd en doet het hard zijn best om wereldwijd wat bekender te worden.

Zo zijn ze bijvoorbeeld sinds 2006 lid van het internationale erkende skyteam waar ook KLM lid van is. 

En heeft Aeroflot in 2010 een grote schoonmaak doorgevoerd in haar vloot en zijn alle oude vliegtuigen de deur uit gedaan. 

De vloot van Aeroflot

Op het moment vliegt Aeroflot alleen nog met moderne vliegtuigtypes waaronder:

 • Airbus A320
 • Airbus A321
 • Airbus A330
 • Boeing 777-300ER
 • Boeing 737-800
 • Sukhoi Superjet 100 (SU95)

Mijn vlucht ervaring met Aeroflot

Zelf had ik een Aeroflot vlucht geboekt vanaf Amsterdam met als eindbestemming Bangkok. 

Screenshot van de vluchtgegevens van een vlucht met de Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot.

Dit was de eerste keer dat ik ging vliegen met Aeroflot en vanaf Amsterdam Schiphol vloog ik eerst naar Moskou Sjeremetjevo om vervolgens met een overstap van drie uur en tien minuten door te vliegen naar Bangkok Suvarnabhumi.

Online stonden diverse verhalen van mensen die door onnodige vertragingen en onvriendelijk en slecht personeel hun aansluitende vlucht gemist hadden. 

Een review over het Russische Aeroflot geschreven door Emerance.

Alhoewel sommige reviews misschien wat overdreven en aangedikt zijn kan ik na mijn eigen ervaring met Aeroflot met 100% zekerheid zeggen dat deze reviews absoluut waar zijn en hier geen woord aan gelogen is.

Vlucht SU2551 van Amsterdam naar Moskou

Het begon allemaal met een vertraging op Amsterdam.

Terwijl ons vliegtuig klaarstond om te vertrekken maakte het omroepsysteem in het vliegtuig overuren en werden er voornamelijk allemaal mededelingen in het Russisch gedaan. 

Vervolgens volgde dan de Engelse vertaling die als volgt verliep:

Gezagvoerder: Ladies and gentleman welcome.

Gezagvoerder: Gaat over in het Russisch met af en toe een Engels woord erdoorheen.

Gezagvoerder: Thank you for understanding.

Terwijl ik wat van de gelezen reviews in mijn achterhoofd hield probeerde ik niet te lachen om deze absurde mededeling die niemand van de internationale passagiers ook maar enigszins begrepen had.

Uiteindelijk duurde het best nog een tijdje voordat we eenmaal opstegen en zodoende raakte ik aan de praat met een Indische jongen die naast mij nerveus in zijn stoel aan het ronddraaien was.

Hij vertelde mij dat hij een aansluitende vlucht naar Delhi had en slecht een uur en veertig minuten had om over te stappen op zijn volgende vlucht.

Oei, dat werd billenknijpen!

Overstap op Moskou Sjeremetjevo

Uiteindelijk was de opgelopen vertraging tijdens het vliegen enigszins ingehaald en zag het ernaar uit dat mijn Indische vriend toch nog zijn vlucht ging halen.

Tenminste als daarna gewoon alles goed gegaan was.

Nadat het toestel eenmaal aan de grond stond hebben we vervolgens met z’n allen maar liefst twintig minuten op een bus gewacht die ons naar het vliegveld zou brengen.

Terwijl de Russische kou het vliegtuig binnendrong kwam er tot viermaal één of andere Rus informatie vragen aan de stewardess die bij de deur stond.

Zelf stond ik helemaal vooraan en had een mooi uitzicht op dit schouwspel. 

Na dit een tijdje aangekeken te hebben keek ik de stewardess vragend aan en kreeg ik met een harde Russische toon het volgende antwoord:

You wait bus

Het interesseerde mij eigenlijk helemaal niets, ik had toch nog ruim twee uur om mijn vlucht naar Bangkok te halen, maar achter mij begon de Indische knul onrustig rondjes te draaien.

Uiteraard liet ik hem voor zodat hij de stewardess om hulp kon vragen.

Na een paniekerige uitleg van de Indiër en de vraag wat hij nou moest doen kreeg hij simpel terug:

I can’t help you anything

Misschien waar, maar ze had tenminste even voor hem kunnen bellen of wat informatie kunnen geven.

Maar goed, na ruim twintig minuten was het dan eindelijk zo ver, de bus was er! 

Dit hield in dat we nog ruim 500 meter door de Russische kou mochten lopen en gelukkig viel de kou nog enigszins mee en was het droog.

Maar stel je eens voor dat het nog kouder was of flink had geregend, wat natuurlijk niet ongebruikelijk is voor een land als Rusland. 

Een review over Aeroflot door Liesbeth.

Toen de bus eenmaal vol zat gingen de deuren zonder pardon dicht en stond er een hele grote groep buiten in de kou op de volgende bus te wachten.

De bus stopte vervolgens bij een of andere kleine zij ingang en zodoende kwamen we bij een klein verouderd gedeelte terecht waar de paspoorten en bagage gecontroleerd werden.

Hier was maar één balie om de paspoorten te controleren, iets wat natuurlijk helemaal niet meer van deze tijd is.

Het personeel vond het ook allemaal wel best en keek met een half oog op je paspoort.

Tassen werden door de scanner gehaald, maar ook hierbij kreeg ik niet echt de indruk dat het ze ook maar iets interesseerde wat je allemaal in je tas had zitten.

Daarna was het nog ruim twintig minuten naar de gate lopen en toen ik nog even wilde gaan plassen, waren ze precies de wc aan het schoonmaken en moest ik maar opzouten.

Uiteindelijk kwam ik er ook nog eens achter dat het internet op het vliegveld niet werkte en in gedachten kon ik alleen maar een voorstelling maken hoe vervelend dit voor de Indische jongen die naast mij zat was.

Hij kreeg weliswaar een nieuwe vlucht naar Delhi, maar hij had zelf al de laatste vlucht en de eerstvolgende vlucht naar Delhi vertrok de volgende dag pas weer om drie uur in de middag.

Hij moest dus op het vliegveld overnachten terwijl zijn familie hem in Delhi op stond te wachten en hij met geen mogelijkheid hun op de hoogte kon brengen van zijn vertraging.

Afbeelding van een Aeroflot review geschreven door Cees.

Je kan je wel een voorstelling maken van hoe ongelofelijk zorgen zijn ouders zich moeten maken als ze daar staan te wachten en hij komt helemaal niet opdagen.

Vlucht SU272 van Moskou naar Bangkok

Maar goed, terug naar mijn eigen ervaring.

Foto van een vliegtuig van de Russische vliegtuigmaatschappij Aeroflot die stilstaat op Moskou Sarejevo Airport.

Het was tijd om door te vliegen naar Bangkok en terwijl ik het allemaal wel een beetje gehad had zocht ik mijn plekje op en kwam zodoende tot de ontdekking dat mijn buurman echt ongelofelijk dik was.

Ik respecteer iedereen, maar deze man was echt veel en veel te dik.

Voorbereidend op een vervelende vlucht ging ik zitten om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het touchscreen aan boord met entertainment ook nog eens half stuk was.

Uiteindelijk bleek dat je het entertainment systeem ook met een soort joystick kon besturen.

En bleek de Russische meneer naast me echt een ongelofelijk aardige man te zijn die alles best vond en mij alle ruimte gaf.

Zo mocht ik van hem de handleuning precies zo neerzetten als ik maar wilde en vond hij het helemaal niet erg dat ik door een zwakke blaas tussendoor zes keer naar de wc moest. 

Aan boord werd een maaltijd geserveerd en de stewardessen kwamen geregeld langs met wat te drinken.

De stoelen bij Aeroflot zijn echt heel erg ruim en dit is wat mij betreft het allergrootste pluspunt van deze vliegtuigmaatschappij.

Ik had dan ook totaal geen last van de extra omvang van mijn buurman en de vlucht was verder prima.

Aeroflot review geschreven door Jan.

Maar bij het landen kwamen de problemen echter weer opzetten.

Het duurde ongelofelijk lang voordat de piloot de landing inzette.

Hij bleef maar rondjes vliegen en toen hij de eerste keer probeerde te landen, raakte hij kort even de grond, om vervolgens weer snel het luchtruim te kiezen.

Een paar tellen later kreeg hij wel succesvol de kist aan de grond en dit resulteerde na nog een Russische mededeling van de piloot in luid applaus en gejuich van alle Russen aan boord.

Niet begrijpend waarom werd mij door een Rus uitgelegd dat door de extreme smog die rond die tijd in Bangkok aanwezig was, het voor de piloot heel moeilijk was om het vliegtuig aan de grond te krijgen.

Persoonlijke mening Aeroflot

Natuurlijk was mijn ervaring met Aeroflot niet heel geweldig, maar tegelijkertijd moet je het ook weer niet overdrijven en vooral realistisch blijven.

Je moet er rekening mee houden dat Aeroflot echt super low budget is en je kan nou eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Boek Eenvoudig De Goedkoopste Vlucht Naar Bangkok Met Skyscanner!

Daarnaast gaan wij als westerlingen er altijd maar vanuit dat onze waarden en gebruiken de standaard zijn of zouden moeten zijn voor de rest van de wereld en zo simpel ligt het nou eenmaal niet. 

Cultuurverschillen zijn iets waar je rekening mee moet houden en dit zijn dingen waar je een vliegtuigmaatschappij niet op af zou mogen rekening.

Natuurlijk wel op het feit dat het vliegveld ongelofelijk verouderd is voor de huidige tijd en dat niet alles naar behoren werkt.

Een review over het Russische Aeroflot die geschreven is door Wiranda.

Veiligheid Aeroflot

Ook het feit dat de bemanning nauwelijks tot vrijwel geen Engels spreekt is iets dat internationaal gezien eigenlijk echt onacceptabel is. 

Dat de piloot zoveel moeite nodig had met het landen van het vliegtuig kan je natuurlijk op twee manieren bekijken.

 • Aan de ene kant zou je al snel na dit alles kunnen denken dat de piloot weinig ervaring had. En dat ik ternauwernood aan een erger lot ontsnapt ben.
 • Aan de andere kant zou je kunnen denken dat dit gewoon een ervaren piloot was met genoeg vlieguren. En de weersomstandigheden echt zo slecht waren als achteraf gezegd werd en de piloot het uitstekend gedaan heeft om ervoor te zorgen dat we niet neergestort of gecrasht zijn.

Welke van de twee het is dat zal ik als passagier natuurlijk nooit weten, maar zelf denk ik dat het eerder het tweede dan het eerste is en dat het met de veiligheid van Aeroflot echt wel goed zit.

Conclusie Aeroflot

Aeroflot is een Russische vliegtuigmaatschappij die hele goedkope vluchten uitvoert.

Als thuisbasis heeft Aeroflot het vliegveld Moskou Sjeremetjevo, wat een erg verouderd vliegveld is.

Aeroflot staat bekend om zijn vertragingen en lange overstaptijden die mede veroorzaakt worden door het oude vliegveld.

Mijn persoonlijke ervaring met Aeroflot was niet echt geweldig, maar was zeker niet zo erg als in sommige online reviews vermeld wordt.

De beenruimte is erg ruim en de vlucht was echt spotgoedkoop.

Ook werd er een maaltijd aan boord geserveerd en meerdere malen werd er door het vriendelijke cabinepersoneel met drinken langsgegaan. 

Bij binnenkomst lag er op elke stoel een pakket met een deken, kussen en slaap masker klaar.

En op de wc lagen tandenborstels om tussendoor even je tanden te poetsen.

Pluspunten:

 • Beenruimte.
 • De prijs.
 • Personeel is wel degelijk vriendelijk, maar hou het cultuurverschil in je achterhoofd.

Minpunten: 

 • Grote kans op vertraging.
 • Personeel spreekt geen Engels.
 • Moskou Sjeremetjevo is een verouderd vliegveld waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.

Aeroflot is vrij nieuw op internationale vluchten en als ze internationaal meer bekendheid willen dan zullen ze aan internationale standaarden moeten gaan voldoen. 

Een goed begin zou misschien zijn om het verouderde vliegveld te renoveren zodat deze aan internationale standaarden voldoet.

En misschien zou het een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat de volledige bemanning de Engelse taal gaat leren.

Al met al was mijn vlucht met Aeroflot niet heel erg optimaal en ik zou er niet zo snel nog eens mee vliegen, maar tegelijkertijd moet ik ook zeggen dat een vlucht met Aeroflot ook niet zo erg is als door sommige mensen in horror reviews op het internet beweerd wordt.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter

4 Reactie
Piet zegt 1 augustus 2019

Nooit meer Aeroflot. De vlucht van Saigon naar Moskou (overstap) 1.35 uur vertraagd, en niemand lichte ons daarover in. Sta je voor jan lul te wachten om aan boord te kunnen. In Moskou rennen en duwen en voordringen, om door de security check te komen en de aanvullende vlucht naar Amsterdam te halen. Op Schiphol aangekomen bleek mijn koffer verdwenen te zijn net als van een heleboel andere mensen. Kon geen PIR formulier invullen ivm de lange rij en de tijd die het koste, waardoor ik de laatste trein naar huis zou missen.

Reageer
  Patrick zegt 1 augustus 2019

  Hoi Piet, vervelend zeg! Voor mij ook nooit meer Aeroflot.

  Ach, zodoende leert men zullen we maar zeggen.

  Tegenwoordig betaal ik liever wat meer voor een fatsoenlijke vlucht. Zo vloog ik laatst met Eva Air en dit beviel prima.

  Hier heb ik ook een review over geschreven die je hier kunt bekijken: https://alleenbackpacken.nl/eva-air-review/

  Dat rennen en duwen op Moskou komt mij inderdaad heel bekend voor en dan is het ook nog eens een vrij groot vliegveld waardoor de overstap best lang kan duren.

  Was verder de vlucht wel prima? Hoop dat je snel je koffers weer weet te vinden en als ik je ergens bij kan helpen hoor ik het graag.

  Groetjes,

  Patrick

  Reageer
gerard zegt 3 augustus 2019

Met Aeroflot van Amsterdam naar Saigon gevlogen In Amsterdam al dikke stress. Een medewerkster zeurde dat mijn handbagage van 48 bij 35 cm niet mee mocht want deze paste niet in een mal.Heb er een trap opgegeven en paste toen wel. Bij het inchecken kreeg ik te horen dat ik niet mee mocht want mijn visum was niet in orde, want die was geldig tot en met 27 juli, terwijl ik terug zou reizen op 29 juli.Ik legde haar uit dat ik altijd mijn visum laat verlengen in Vietnam zonder problemen. “Nee,”zei ze, “ze stoppen je jaren in de gevangenis in Vietnam daarna wordt je het land uitgetrapt en mag nooit meer terugkomen. Andere medewerkster kwam eraan te pas, en ik kon wel aan boord. Maar bij het boarden stond er een dame van een winkelbeveiligingsbedrijf die mijn paspoort en visum wilde zien .Die stelde onnodige vragen. Paspoortcontrole en veiligheidscheck in Moskou duurde erg lang waardoor ik de looptijd van 25 minuten ( op display) naar ander vliegtuig maar net kon halen.
Terugreis puinhoop. In Saigon 1.uur 35 minuten te laat vertrokken. Zonder opgaaf van reden een uur op de boarding staan te wachten . Door deze vertraging te laat in Moskou aangekomen voor overstap. Voordringen bij de paspoortcontrole en veiligheidscheck. Uiteindelijk toch het vliegtuig gehaald. Maar in Amsterdam bleek mijn koffer niet te zijn aangekomen, ( en van vele andere mensen). Aan de balie om een formulier in te vullen voor de verloren bagage, slechts één Aeroflot medewerker voor al die passagiers die hetzelfde is overkomen.
Heb de luchtvaartmaatschappij mails gestuurd met opheldering over mijn koffer, maar niet eens antwoord of een bevestiging van ontvangst gekregen.
Ik reis nooit meer met deze luchtvaartmaatschappij en betaal liever 200 euro meer voor een relaxte reis en mijn bagage die niet verdwijnt.

Reageer
  Patrick zegt 4 augustus 2019

  Hi Gerard,

  Jammer dat je zo’n negatieve ervaring hebt gehad met Aeroflot.

  Vooral die onnodige vragen over Visums en dergelijke moeten ze eens mee ophouden, heb dit zelf ook meerdere malen meegemaakt op Schiphol.

  Je wordt bijna weggezet als crimineel terwijl je ‘gewoon’ op vakantie gaat.

  Zolang jij je papieren echter gewoon op orde hebt kunnen ze je niets maken. Wellicht in het vervolg rekening houden met die twee dagen en op de dag dat jouw visum verloopt een goedkope vlucht boeken naar bijvoorbeeld Laos,Thailand of Myanmar.

  Uiteindelijk proberen die mensen natuurlijk ook maar hun werk te doen, maar vervelend blijft het wel.

  Wat betreft Aeroflot ben ik het helemaal met je eens.

  Betaal tegenwoordig ook liever wat meer voor een fatsoenlijke vlucht dan dat ik nog een keer in zo’n toestel van deze maatschappij stap.

  Is je koffer inmiddels alweer boven water? Tot nu toe heb ik nog van niemand gehoord dat ze hun koffer niet terug gehad hebben, maar helaas kan het wel even duren voordat deze nagestuurd wordt.

  Groetjes,

  Patrick

  Reageer
Voeg een reactie toe