Alleenbackpacken.nl
Shares

Iedereen gaat maar backpacken – En dit is waarom!

Backpacken is tegenwoordig helemaal in, het is hot, het is hip, en iedereen doet het maar.

Als je je vrienden vraagt waar ze op vakantie naartoe gaan, dan worden ze bijna boos.

Ze gaan namelijk helemaal niet op vakantie, ze gaan backpacken.

Dus…

Backpacken is onder jongeren tegenwoordig het nummer één onderwerp op feestjes en bijeenkomsten.

Als jij nog nooit verder gekomen bent dan een zwembadfeestje in Zuid-Frankrijk waarin je voor het eerst helemaal ingeschuimd in je bikini stond, en dit zelf al heel wat vond, sta je er dan ook vanzelfsprekend een beetje plompverloren bij.

Van de een na de ander moet je aanhoren ‘dat ze zich cultureel enorm verrijkt hebben’ en hoe ‘life changing’ het wel allemaal niet was

Geen paniek, ik ben hier om je te vertellen dat al deze mensen uit hun nek lullen en jij een ongelofelijke baas bent, om in je bikini vol met schuim, op een of ander raar zwembadfeestje te gaan staan terwijl Pierre en Jean-Pascal alleen maar: Voulez-vous coucher avec moi? konden denken.

*digitale boks*

Een zwembadfeest in Zuid-Frankrijk is namelijk net zo tof en kan net zo goed voor persoonlijke groei zorgen als een backpack trip door Vietnam, alleen is het wat dichter bij huis.

De gedachte en het motief voor het backpacken

De gedachte en het motief om te gaan backpacken hebben namelijk helemaal niets te maken met jezelf cultureel verrijken, dat dit vervolgens wel gebeurd is mooi meegenomen, maar dat is niet de oorspronkelijke reden.

Er is namelijk maar één reden waarom iedereen gaat backpacken en dat is:

  • Vrijheid

De reden dat men gaat backpacken of op kamers gaat of überhaupt wat dan ook doet, is omdat men (mijzelf inclusief) het liefst, al is het maar voor heel even, uit hun maatschappelijke kring stappen en zodoende vrij zijn van alle verwachtingspatronen en druk die constant overal om ons heen door anderen opgelegd wordt.

Iedereen die is wezen backpacken heeft het over een vrij gevoel dat niet te omschrijven is. Dit komt doordat deze mensen eindelijk eens vrij zijn in hun doen en laten, zich niet hoeven te verantwoorden en gewoon een keer lekker ‘hunzelf’ kunnen zijn.

Een prachtige foto van een jongeman die vrijheid en onafhankelijkheid uitstraalt.

Backpacken is zo fijn omdat je een keer niet beoordeeld wordt op de dingen die je doet.

En zelfs als dat wel het geval is, het toch is door een of andere rare chick uit Friesland met een naam waarvan je moet kokhalzen die je zojuist in een hostel ontmoet heb en verder nooit meer in je leven tegen gaat komen. Dus: hey, who gives a fuck?

Daarnaast is de reden dat mensen veelal voor Azië als bestemming kiezen:

  • Omdat het er goedkoop is.

En dat zijn de enige twee reden. Het motief om te gaan backpacken heeft in eerste instantie helemaal niets met dergelijke zaken als jezelf cultureel verrijken te maken. 

Backpacken staat gelijk aan persoonlijke groei

Je kan pas groeien als je je eigen keuzes maakt en zodoende stomme en minder stomme dingen doet.

Iedereen doet namelijk stomme dingen, dat doe jij, dat doe ik, dat doet je leidinggevende op je werk en naar alle waarschijnlijkheid heeft jouw oma dat vroeger ook gedaan.

Nadat je iets stoms gedaan hebt en je hier vervolgens de gevolgen en het bijbehorende vervelende gevoel van moet ervaren weet je:

Dat was misschien niet zo slim.

Vervolgens leer je hier dan van en zodoende ben je gegroeid.

Maar voordat je iets stoms kan doen moet je wel de mogelijkheid hebben om iets stoms te doen.

Je kan namelijk niet altijd maar in een cocon blijven zitten waarin keuzes min of meer voor je gemaakt worden en zodoende alles maar goed gaat.

Je leert pas echt jezelf kennen als je keihard op je bek gaat.

Falen staat namelijk gelijk aan groei.

Backpacken staat dus gelijk aan persoonlijke groei. Als je er helemaal alleen voorstaat in een vreemd land, aan de andere kant van de wereld, dat is wanneer je groeit.

Wanneer je niemand kan bellen om jouw problemen op te lossen, maar wanneer je het voor een keer echt allemaal alleen moet oplossen.

Foto van twee reizigers die op het strand rondspringen en van hun leven genieten.

Het verschil tussen op vakantie zijn en backpacken is dat wanneer je op vakantie gaat, je vaak voor een paar weken in een luxe resort gaat zitten.

Ontspannend, maar niet iets waardoor je uit je comfort zone stapt en dus ook niet waardoor jij als persoon gaat groeien. 

Maar als jij alleen of met vrienden op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. En tijdens deze vakantie uit je comfort zone stapt door dingen te doen die je voorheen nog nooit heb gedaan, dan is het dus heel goed mogelijk dat jij je op een dergelijke vakantie in Zuid-Frankrijk persoonlijk gaat ontwikkelen.

Zo’n vakantie is dan net zo tof en kan net zo ‘life changing’ zijn als een backpackreis door een vreemd ver land.

Conclusie backpacken

De meeste mensen gaan backpacken om even vrij te zijn van maatschappelijke druk. Tijdens een backpack avontuur kom je jezelf tegen en zodoende ontwikkel je een persoonlijke identiteit en kom je veel over jezelf te weten.

Op reis ben ik meerdere mensen tegengekomen die na een backpackreis van een paar weken of enkele maanden besloten hadden om met hun studie (die door hun ouders was opgelegd) te stoppen, een eigen bedrijf op te richten of eindelijk eens uit hun slechte relatie te stappen die al ruim drie jaar lang niet zo lekker meer liep.

Je komt tijdens het backpacken jezelf tegen, je hebt ongelofelijk veel tijd om over dingen na te denken zonder de druk van jouw omgeving, je maakt veel vrienden, komt veel nieuwe mensen tegen met andere perspectieven en ideeën en zodoende kom je dingen over jezelf te weten en neem je bepaalde beslissingen die je anders nooit genomen had.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter