Alleenbackpacken.nl
Shares

Elke reiziger krijgt een keer last van hoogmoed en dat is best gevaarlijk!

Geregeld krijg ik de vraag of backpacken wel veilig is en of er nog dingen zijn waar rekening gehouden mee dient te worden.

Vaak reageer ik dan met een antwoord dat in het kort neerkomt op:

Maak je niet zo druk.

Totdat ik eens mijn eigen backpack avonturen onder de loep nam en tot de conclusie kwam dat er een diep gevaar schuilt en dat is:

Hoogmoed.

Hoogmoed, ook wel bekend onder de term zelfoverschatting, is iets dat elke reiziger op een gegeven moment wel een keer overkomt.

Je bent ver van huis, doet precies waar je zelf zin in hebt en krijg op de duur een:

‘wie maakt mij wat!?’ mentaliteit.

Het kan dan zo zijn dat je uit een impuls of een gevoel van superioriteit iets doet waar je later enorm spijt van krijgt.

Hoogmoed is namelijk juist net de reden dat men denkt dat het allemaal geen flikker uitmaakt wat ze op reis doen, omdat ze toch ver van huis zijn en op de een of andere manier boven de wet staan.

*Breaking news: jouw Nederlandse paspoort is helemaal niets waard in een Aziatische gevangenis wanneer je net een klein stukje zeep heb laten vallen…

En nee, ik spreek niet uit ervaring.

Kijk maar eens naar een aflevering van Locked up Abroad op National Geographic, dat is allemaal best eng.

Getekende afbeelding van een gevangene achter de tralies.

In ieder geval zorgt hoogmoed er dus voor dat mensen op de een of andere manier denken dat ze in China op een foto van Mao kunnen spugen, in Cambodja onopgemerkt erotische dansjes rondom een heiligdom kunnen doen of geregeld wiet in Bali kunnen roken zonder dat dit ook maar enige gevolgen heeft.

En ja, bovenstaande dingen zijn allemaal echt gebeurd.

Maar zelf ga ik ook niet echt vrij uit.

Hoogmoed is namelijk precies de reden geweest die ervoor gezorgd heeft dat ik midden in de nacht terwijl ik verdwaald en dronken was door een gangster achtig figuur in een schimmige buitenwijk van Bangkok een pistool op mij gericht kreeg.

Afbeelding van een gangsterachtig figuur.

Misschien zit er toch ook weer enige waarheid in hoogmoed en was het voor deze man toch niet zo slim om een blanke toerist neer te knallen, want de trekker, die heeft hij (gelukkig) nooit over gehaald.

Nu denk je natuurlijk: goh wat vervelend, maar daar heb jij als pienter backpackventje met je rare blog vast van geleerd.

Was dat maar, twee weken later reed ik mijzelf bijna dood terwijl ik als een complete idioot route 1095 die van Chiang Mai naar Pai gaat aflegde op de scooter.

En op één haar na tussen twee auto’s terechtkwam, waarvan er één besloten had, dat hij best wel mijn rijbaan mocht gebruiken om de andere auto in te halen.

Foto van twee avonturiers op een scooter.

En dan denk jij nu natuurlijk: Deze gozer is niet bijster intelligent, maar nu zal hij zijn lesje toch wel geleerd hebben?

Nouja, tsja, enigszins.

Het gevaarlijke aan rondreizen is namelijk dat je op het moment dat je een vrije en zorgzame manier van leven hebt, waarbij geen berg te hoog en geen zee te diep is, je in jezelf gaat geloven.

Je gaat voornamelijk van hoogtepunt naar hoogtepunt, hebt een geweldige tijd en iedereen vindt jou oprecht cool.

Je denkt: iedereen vindt mij een toffe peer dus dat zal dan wel zo zijn toch?

Maar nu zijn het net toffe peren die hele domme dingen doen.

Het is net dat ene stapje meer doen om te laten zien dat je cool bent die je fataal kan worden.

Natuurlijk wil ik niet je oma, tante, ouders en complete vriendengroep ongerust maken, dus moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het in mijn eigen situatie echt twee keer mijn eigen schuld was. 

Mede omdat ik dacht dat ik de hele wereld (hoogmoed) wel aankon en dat dus niet zo bleek te zijn.

Misschien was het toen wel ‘gewoon’ de leeftijd, maar feit blijft dat hoogmoed voor nare situaties kan zorgen die zo eenvoudig te vermijden zijn.

Uiteindelijk ben ik natuurlijk je vader niet en moet je vooral lekker doen waar je zelf zin in hebt.

Want aan de andere kant hebben dergelijke ervaringen juist weer bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en het zijn juist deze ‘het ging net goed’ ervaringen die het extreem goed op verjaardagsfeestjes doen.

Wat ik met dit verhaal duidelijk probeer te maken is dat de omschakeling van een ‘normaal’ leven naar een avontuur vol vrijheid en het gevoel van supercool zijn gevaarlijk is.

Het moment dat jij zelf gaat geloven dat je een hele toffe peer bent die vooral door niemand de les gelezen dient te worden, kan het goed fout gaan.

Let hier dan ook op tijdens jouw volgende backpack avontuur, want ook al weet ik bijna zeker dat jij echt wel een hele toffe peer bent.

Weet ik ook vrijwel zeker dat jij niet dom bent.

En domme mensen gaan dood of komen in hele nare situaties om te bewijzen dat ze een toffe peer zijn.

Over de Auteur Patrick

Patrick reist de hele wereld over. Zo heeft hij enkele reisavonturen in Azië achter de rug en heeft hij voor een lange periode in Thailand gewoond. Op alleenbackpacken.nl deelt hij al zijn reisverhalen en ervaringen.

Volg mij op:

Laat een reactie achter